Jó hír: egy százalék alá esett a koronavírus-fertőzés halálozási rátája augusztusban

Bupjong, 2020. szeptember 17. A koronavírus-járvány elleni védekezésképpen fertőtlenítik az utcákat a dél-koreai Bupjongban 2020. szeptember 17-én. MTI/EPA/Dzson Hon Kjun
not image

Kulcsár Péter

2020. október 23. - 10:09

Németországi adatokból kiderült, hogy minden századik koronavírusos páciensnél végződött tragédiával a fertőzés, ami jelentős javulásnak értékelhető, hiszen a tavaszi első hullám során sokkal magasabb arányokat tapasztaltak a hatóságok.

Németországi adatokból kiderült, hogy minden századik koronavírusos páciensnél végződött tragédiával a fertőzés, ami jelentős javulásnak értékelhető, hiszen a tavaszi első hullám során sokkal magasabb arányokat tapasztaltak a hatóságok.

A Robert Koch Intézet (RKI) kedd esti jelentését a 34. naptári hétről, egészen pontosan augusztus 17. és augusztus 23. közötti időszakból begyűjtött Sars-CoV-2 fertőzöttektől származó statisztikai adatokra alapozták.

A pandémia kitörése óta az RKI összesített adatai alapján a 9 800 koronavírusos haláleset 85 százaléka 70 évnél idősebb beteghez köthető. Mindössze 130 ötven év alatti beteg vesztette életét a fertőzés következtében kialakuló komplikációkban, ami az összes COVID-19 elhalálozás 1,3 százalékát teszi ki.

Amíg áprilisban még hetente átlagosan 1 600-an estek áldozatául a koronavírus-betegségnek, addig szeptember elejére ez az érték 200-ra esett vissza, és nagyjából októberben sem történt nagyobb negatív változás.

A németországi járványhelyzettel kapcsolatban az RKI megállapította, hogy október 20-ra 2,6 százalékra csökkent a mortalitási arányszám, ami az előző hetekhez képest enyhe emelkedésnek számít, viszont mindez azért lehetséges, mert sokkal többet tesztelnek, mint például tavasszal.

Fontos kiemelni, hogy az RKI adatai kizárólag a klinikailag bizonyított koronavírus-esetekre vetíti ki a halottak arányát, ezért mivel rengeteg ember ember hordozhatja tünetmentesen a kórokozót, a valós mortalitási ráta még a jelenleginél is jóval alacsonyabb lenne.

A WHO nemrég azzal sokkolta a tudományos világot, hogy legújabb számításaik alapján 0,2 százalékra becsülte a világ összes régióiban átlagosan a halálozási arányszámot. John Ioannidis, a kaliforniai Stanford Egyetem professzora hangsúlyozta, a mortalitást nagyon sok tényező befolyásolhatja, ezért a pontos meghatározásához ezeket is figyelembe kell venni.