Clouds
21 Budapest
Dollár
359,61 Ft
Euró
390,95 Ft
Font
443,28 Ft
Bitcoin
23,123 $

Idén jelentősen megugrott a meggyilkolt, illetve a bebörtönzött újságírók száma

Mexikói újságírók követelik a hatóságoktól, hogy szolgáltassanak igazságot meggyilkolt kollégájuk, Fredid Roman ügyében a Guerrero állambeli Acapulcóban 2022. augusztus 23-án. Romant egy nappal korábban lőtték agyon motorkerékpárról a guerrerói Chilpancingo városában. Roman 35 éve dolgozott újságíróként, és a közelmúltban oktatási és belpolitikai témákban publikált. Az Article 19 nevű jogvédő szervezet szerint idén már 14 újságírót öltek meg Mexikóban, ami rekordnak számít. MTI/EPA/EFE/David Guzmán
Közel-Kelet
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Jelentősen több újságírót gyilkoltak meg és börtönöztek be idén az előző évekhez képest, ehhez pedig nagyban hozzájárult a február végén kirobbant orosz-ukrán háború is.

A Nemzetközi Újságíró Szövetség (IFJ) közzétette legfrissebb adatait az idei évben meggyilkolt és bebörtönzött újságírók számáról, az adatok pedig lesújtóak: 2022-ben jelentősen megugrott a meggyilkolt újságírók száma, a legfrissebb adatok szerint ugyanis idén 67 médiában dolgozót öltek meg, míg tavaly ez a szám 47 volt.

Soron kívül Kiderült, ennyit költenek havonta internetre és tévére a magyarok

A szövetség e keserű megállapításai nyomán az ENSZ-hez fordult, hogy azonnali lépéseket tegyenek az újságírók biztonsága és szabadsága védelmében. A megugrott gyilkosságok számában nagy szerepet játszott a február végén kirobbant orosz-ukrán háború is, hiszen az adatok szerint csak Ukrajnában 12 újságíró vesztette életét munkája során.

Kiugró adatok érkeztek Mexikóból és Haitiról is, ahol a bűnbandák idén nagyon aktívak voltak: előbbiben 11, utóbbiban 6 újságírót gyilkoltak meg idén. Ha kontinensekre bontjuk az adatokat, gyorsan kitűnik, hogy míg Észak- és Dél-Amerikában összesen 29; Ázsiában és a Csendes-óceáni térségben 16; Európában 13; a Közel-Keleten és az arab világban 5; addig Afrikában 4 halálesetet jegyeztek.

A bebörtönzöttek száma is növekedett

A szövetség figyelmeztetett, az újságírók a hatalmi megtorlások első számú célpontjai, jelenleg pedig legkevesebb 375 médiamunkás van börtönben. A legtöbb fogvatartottat jegyző ország Kína, illetve Hongkong, ahol összesen 84 újságírót börtönöztek be.

Mianmarban 64, Törökországban 51, Iránban 34, Belaruszban 33; Oroszország és a megszállt Krím-félszigeten 29, Egyiptomban 23, Szaúd-Arábiában 11, Jemenben 10, Szíriában 9, Indiában pedig 7 újságírót tartanak fogva jelenleg.

Anthony Bellanger, az IFJ főtitkára a lesújtó adatok kapcsán hangsúlyozta, az, hogy ilyen sok újságírót tartanak fogva csupán azért, mert a munkájukat végzik, “nevetségessé teszi az emberi jogokról és a médiaszabadságról sok kormány által nemzetközi konferenciákon hangoztatott magasztos nyilatkozatokat”.

Kiemelte továbbá, hogy az ilyen kötelezettségvállalások semmit sem jelentenek azoknak, akiket bebörtönöztek, ahogy azoknak sem, akik ellen jogtalanul emeltek vádat és tartóztattak le. Végezetül felszólította a nemzetközi közösséget, hogy haladéktalanul tegyen lépéseket a helyzet megoldására, hogy minden illegálisan fogva tartott újságírót szabadon engedjenek.