Jelentősen drágulhat a hús Magyarországon
A takarmányárak 30 százalékos növekedése apropóján a termelők a termékeik árában is jelentős drágulásra számítanak.
A Baromfi Termék Tanács elnöke, Csorbai Attila a Magyar Mezőgazdaságnak adott nyilatkozatában elmondta, aki túl akar élni, annak költségnövekedéseket kell beépítenie termékei árába.
„Miután a termelési költségek mintegy kétharmadát teszi ki a takarmány, 20-25 százalékos költségnövekedést eredményezett az élő állatok és állati termékek piacán, amit előbb-utóbb át kell terhelni a kiskereskedelemre, és valószínűleg majd a fogyasztói árakban is változást fog okozni.”
A szakember hozzátette, a folyamat nem megy egyik napról a másikra, erre a fogyasztókat és a kereskedelmi láncokat is fel kell készíteni. Csorbai hangsúlyozta, a hazai állattenyésztés takarmányszükségletének biztosítása nemzetbiztonsági kérdés, ezért muszáj egy nagyobb biztonsági készletet felhalmozni.
Az ágazat feléledése attól függ, miként tudják újraindítani az éttermeket, szállodákat és kávézókat magába foglaló HORECA-szektort a járványügyi korlátozások feloldását követő időszakban.
A szaktárca összesen 25 milliárd forint támogatást biztosított a mezőgazdasági és élelmiszeripari szereplők számára, melyből 4 milliárd forintot folyósítottak a baromfitermelőknek.
Csorbai figyelmeztetett, a pandémia mellett a madárinfluenza szintén negatív hatással volt a termelésre, a kényszervágásokon kívül pedig a munkaerőhiány is megpecsételte a szektor sorsát.