Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
359,22 Ft
Euró
389,73 Ft
Font
455,51 Ft
Bitcoin
51,245 $

Egy jelentés szerint évente 17 milliárd forintnyi víz folyik el Magyarországon

A jelentésben mindemellett számos problémára hívják fel a figyelmet.

Fotó: Unsplash
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) kedden közzétett, 2017 és 2023 szeptembere közötti időszakra vonatkozó jelentése alapján Magyarországon az éves hálózati vízveszteség 25 százalékos, ami évente 17 milliárd forintnyi kiesést jelent – szemlézte az rtl.hu a Magyar Hang cikkét, amelyben azt is megjegyzik: az éves hálózati vízveszteség a Balaton medencéjének közel 9 százalékát töltené meg, míg a Velencei-tóét 3,5-szer.

Az elemzés rávilágított a szektorban tapasztalható vezetési és kormányzati zavarokra, a koordinálatlanságra, valamint az infrastrukturális és pénzügyi hiányosságokra. Egyúttal arra is kitér, hogy a hazai ivóvízhálózat hossza közel 95 ezer kilométer, ebből 70 ezer kilométer gerinchálózat és 25 ezer kilométer bekötővezeték. A működő gerincvezetékek mintegy 40 százaléka azbeszt-cementből készült, melyeket a 70-es és 80-as években telepítettek, így már cserére szorulnak. Soron kívül Fontos változás a nyugdíjaknál – egy új lehetőség is megnyílt

Az elmaradt hálózat-inventarizálás és az egyes víziközmű-értékek egységes értékelésének hiánya megnehezítette a hálózatok állapotának felmérését és a közműszolgáltató infrastruktúrájának korszerűsítéséhez szükséges pénzeszközök pontos meghatározását. A számvevőszék szerint a társaságok fejlesztési tervei szerint 2023 és 2037 között a víziközmű-hálózatok rekonstrukciójára 3775 milliárd forintot kellene fordítani – hangsúlyozzák.

A problémák enyhítése érdekében létrejött az ágazatért felelős államtitkárság, ami 2025-től eltörli a vízhálózatra kivetett közműadót, ez pedig évente 14 milliárd forintot jelent. 2023-tól kezdve az állam egységesíti a nem lakossági felhasználók víz- és csatornadíjait – teszik hozzá. Mindemellett kiemelik azt is: az ágazati becslések szerint több ezer milliárd forintos beruházásra lenne szükség az infrastruktúra felújításához.

Eközben a szektorban dolgozók bére már 2022-ben 15 százalékkal elmaradt a nemzetgazdasági átlagtól, és a dolgozók átlagéletkora magas, körülbelül 50 év, ráadásul utánpótlás szinte nincs is. De korábban azt is megírtuk, hogy a következő években tovább folytatódik a hazai ivóvízhálózat felújítása: évente akár 1200-1500 kilométernyi ivóvízvezeték is megújulhat az ezt kiegészítő infrastruktúrákkal, így a szivattyúkkal és a vezérlést végző gépparkkal együtt.

A Meta masszív tartalomkontrollal veszi fel a harcot a félretájékoztatással

Mivel vészesen közelednek az európai parlamenti választások, a Facebook anyavállalata komoly erőfeszítéseket tesz a félretájékoztatás elleni küzdelemre.