Járványkezelésből ötös – megdicsérte Magyarországot a WHO igazgatója

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
not image

Kulcsár Péter

2021.május.4 - 09:20

Az Egészségügyi Világszervezet európai regionális igazgatója példaértékűnek nevezte a magyarországi oltási programot.

Hans Kluge múlt heti budapesti látogatása után – melyen Orbán Viktor kormányfővel találkozott – elmondta, a közegészségügyi és társadalmi intézkedésekkel együtt nemsokára véget érhet a járvány, ehhez azonban nemcsak a vakcinák gyártását, hanem az óvintézkedések betartását is előtérbe kellene helyezni.

A HVG hírportálnak adott interjújában az igazgató kiemelte, még messze vagyunk a koronavírus feletti győzelemtől, a folyamatosan felbukkanó új mutációk ugyanis megnehezíthetik az oltási kampányt.

Kluge elismerte Magyarország munkáját, szerinte ugyanis hazánk jól teljesít a vakcinációs projektben, melynek bizonyítéka a több millió beoltott, aminek következtében enyhíthettek a szabályokon.

A szakember közölte, csak akkor állíthatjuk meg a vírust, ha a létező összes fegyvert bevetjük, legyen szó társadalmi vagy közegészségügyi intézkedésekről, illetve ezek kombinációjáról.

A WHO továbbra is úgy gondolja, a lezárásokat csupán utolsó lehetőségként kell kezelni, mivel költséges megoldása a koronavírus terjedésének meggátolására. A görbe ellaposításához ideiglenesen jó ötletnek tartja a szervezet a zárlatot, ám hosszú távon szerintük nem kifizetődő gazdasági szempontból a szigorítás, amit a kormányoknak is mérlegelniük kellene.

Hans Kluge figyelmeztetett, az éberség fontos, a biztató jelek ellenére és az új fertőzöttek számának csökkenése mellett Magyarországon még mindig azt várjuk, hogy visszaessen a fertőzési ráta, valamint a kórházban ápoltak és az elhunytak száma. A regionális igazgató úgy vélte, bármilyen lazításba epidemiológiai és egészségügyi szempontok, továbbá a lakosságnak beadott oltások száma alapján lehet belekezdeni, a kételyeket pedig világos és nyílt kommunikációval kell kezelni.