Dollár
388,46 Ft
Euró
409,30 Ft
Font
476,98 Ft
Bitcoin
16,971 $

Bizonyítékot találtak arra, hogy Japán háborúra készült a Szovjetunióval

Fotó: Flickr/Andy
not image

Nagy Noel

2021. augusztus 9. - 17:24

Új dokumentumokat oldott fel a titkosítás alól az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB), amelyből kiderült, hogy Japán még 1938-ban háborúra készült a Szovjetunióval.

A Sputnik hírügynökség birtokába jutott dokumentumok tanulsága szerint született egy utasítás még 1938. augusztus 9-én, a japán hadsereg III. divíziójának egységei felé, ami sokatmondó volt.

Soron kívül Orbán: akik háborúpártiak, azok mindig újabb szankciókat követelnek

Ekkoriban Japán és a Szovjetunió konfliktusban állt egymással a Khasan-tónál, amelyet 1938 júliusa és augusztusa között kisebb katonai összezörrenésekkel meg tudtak oldani.

A frissen nyilvánosságra hozott dokumentumok tanulsága szerint azonban azt az utasítást adták a japán egységeknek, hogy készüljenek fel maximálisan egy esetleges háborúra a Szovjetunióval.

A hírügynökség beszámolója szerint ezt támasztja alá Jamada Otozo, a Kwantung hadsereg utolsó főparancsnokának vallomása is, amit még 1949-ben tett a Harabovszki perben, ahol a japán háborús bűnösöket ítélték el.

Jamada ugyanis bevallotta, hogy valóban elrendelte a harmadik divíziónak, hogy készüljenek fel a totális háborúra a Szovjetunióval.