Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
358,72 Ft
Euró
390,26 Ft
Font
463,05 Ft
Bitcoin
67,388 $

1700 éves kincset tártak fel Izraelben

A szakértők a közelmúltban egy lerombolt zsidó középület maradványai között fedezték fel a pénzeket.

...svg content...Fotó: Facebook / Israel Antiquities Authority
Közel-Kelet
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) és a helyi önkormányzat régészei 94 érméből álló, a Gallus elleni felkelés idejéből származó kincset tártak fel az izraeli Lodban. A beszámolóban felidézik: az i. sz. 350 és 353 közötti lázadás a római fennhatóság alatt álló Palaestina zsidó lakosságának felkelése volt Constantius Gallus, II. Constantius császár sógora ellen. A lázadás arra válaszul tört ki, hogy Constantius Gallus és a keresztény klérus üldözte a nem keresztény vallásúakat, többek között zsinagógákat romboltattak le.

Az időszakról viszonylag kevés írásos emlék maradt fenn, de vannak olyan források, amelyek alapján Constantius Gallusék olyan jelentős zsidó közösségeket pusztítottak, mint Lod, Zipori és Tiberias. A 24.hu a Heritage Daily cikkére hivatkozva azt írja, a szakértők a közelmúltban egy lerombolt zsidó középület maradványai között fedezték fel a pénzeket. Az épület a késő római korra, illetve a korai bizánci korra datálható, a helyszínen héber és latin feliratokra, valamint márványból készült leletekre is bukkantak. Soron kívül Külföldre ment a gyerekbántalmazó karateedző

A periódusban Lod egy római kolónia volt, amelyet Septimius Severus emelt városi rangra, és amely a Colonia Lucia Lucia Septimia Severa Diospolis nevet viselte. A kincs bronz- és ezüstérmékből áll, amelyeket 221 és 354 között vertek – részletezik. Joshua Schwartz, az IAA munkatársa szerint nehéz meghatározni, hogy az építmény zsinagóga, tanulóterem vagy a vének gyűlésterme volt-e, vagy esetleg egyszerre mindhárom funkciót betöltötte.

Korábban egyébként arról is beszámoltunk, hogy a jeruzsálemi Izrael Múzeum egy igazán ritka, a neolitikum idejére datálható kőmaszkot mutatott be, amely első alkalommal tekinthető meg kiállításon. A leletet még 2018-ban szerezték be, amelyről egyebek mellett azt érdemes tudni, hogy mészkőből készült, nagyjából 9000 éves, és gondosan faragott: az arc szimmetrikus, az arccsontok egyenletesek, és az orrot, illetve a fogakat is kifaragta az őskori művész.

Jó hírt közölt utasaival a Wizz Air

Az egész világon jelentkező informatikai probléma a Wizz Air-t sem kerülte el.