Clouds
21 Budapest
Dollár
345,49 Ft
Euró
370,56 Ft
Font
430,20 Ft
Bitcoin
27,305 $

Izrael korlátozza a palesztinok al-Aksza mecsetbe történő belépését a ramadán alatt

Fotó: Az izraeli biztonsági erők tagjai a jeruzsálemi Templom-hegyen lévő Al-Aksza mecsetnél, amelyben több tucat muszlim hívő elbarikádozta magát a muzulmán böjti hónap, a ramadán második péntekének reggelén, 2022. április 15-én. MTI/EPA/Dzsamál Avad
Közel-Kelet
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Mindez a 45 és 55 év közötti férfiakat érinti, ami azt jelenti, hogy engedély nélkül nem léphetnek be a Jeruzsálemben található mecsetbe, de más intézkedésekről is döntést hoztak.

Izrael nemrégiben közölte, miszerint mostantól korlátozza a palesztinok al-Aksza mecsetbe történő belépését a ramadán ideje alatt, s ez egyedül a nőkre, a 12 év alatti fiúgyermekekre és az 55 év feletti férfiakra nem vonatkozik.

Soron kívül Kisiklott egy vonat Indiában, 179 embert szállítottak kórházba

Ghassan Alyan vezérőrnagy egy hétfőn közzétett nyilatkozatban kiemelte, miszerint a korlátozás a 45 és 55 év közötti férfiakat érinti, ami azt jelenti, hogy engedély nélkül nem léphetnek be a Jeruzsálemben található mecsetbe.

Majd hozzátette, miszerint a ramadán ideje alatt a munkaidőket is meghosszabbítják a ciszjordániai átkelőkön, emellett azt is megszabták, hogy vasárnaptól csütörtökig pontosan hány, 50 évesnél idősebb nő és 55 évesnél idősebb férfi léphet be a mecsetbe.

Ezt követően a vezérőrnagy arra is kitért, miszerint immár „biztonsági engedély” szükséges ahhoz is, hogy a Ciszjordániában élő palesztinok meglátogathassák a rokonaikat, vagy a külföldiek a hozzátartozóikat egyes területeken – írta a TRT World.

Az elmúlt hónapokban tovább fokozódott a feszültség Ciszjordániában, miután az izraeli erők újabb és újabb támadást hajtottak végre, legutóbb például négy palesztint, köztük egy tinédzsert öltek meg, emellett az is kiderült, hogy Egyiptom ad majd otthont az izraeli-palesztin tárgyalásoknak.