Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
361,97 Ft
Euró
392,40 Ft
Font
467,10 Ft
Bitcoin
65,306 $

Az Izrael elleni támadás után megugrott az olajár, a légitársaságok részvényei estek

A befektetők többsége instabilitást jósol a Közel-Keleten.

...svg content...Fotó: MTI/EPA/Atef Szafadi
Közel-Kelet
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Miután a Hamász meglepetésszerű támadást intézett Izrael ellen, hétfőn a piacok is reagáltak: emelkedett az olaj ára, miközben a légitársaságok részvényei esésnek indultak. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök kijelentette, Izrael „hosszú és nehéz háborúba” kezdett a Hamász ellen.

A háború szombati kezdete óta több mint 1000 ember vesztette életét, ám ez a szám várhatóan tovább fog emelkedni, hiszen a harcok folytatódnak, a Hamász továbbra is kegyetlen támadásokat intéz, miközben Izrael teljes blokádot jelentett be a Gázai övezetben. Soron kívül Ugrott a gyermekbántalmazó karateedző egyik legértékesebb díja

Eközben a befektetők többsége egyöntetűen úgy véli, hogy fokozódni fog a közel-keleti instabilitás, amit az is alátámaszt, hogy az olajárak 3 százalékkal ugrottak meg hétfő reggel: a Brent nyersolaj határidős jegyzései egy ponton hordónként 89 dollárra emelkedtek, visszanyerve a múlt heti veszteségek egy részét.

Ugyanakkor a légitársaságok a részvénypiac vesztesei közé tartoztak hétfő reggel, mivel a nemzetközi légi közlekedést már a háború is érintette: a Guardian jelentése szerint a British Airways-t tulajdonló International Airlines Group részvényei 3,4 százalékkal, míg az easyJet részvényei 4 százalékkal esett vissza.

Több légitársaság leállította a tel-avivi Ben Gurion repülőtérre, Izrael fő nemzetközi utazási csomópontjára induló járatait, köztük az amerikai United, Delta és American, az Air Canada, a német Lufthansa és az Air France. A British Airways pedig módosította az indulási időpontokat, s közölte, hogy az ügyfelek ingyenesen módosíthatják azokat.

Párizsi olimpia: 75 ezer katona és rendőr, 44 ezer sorompó és útlezárások tömkelege

Párizs utcáin rekordszámú rendőr és katona járőrözik, miközben a város a 2024-es nyári olimpiai játékok megnyitójára készül.