Clouds
21 Budapest
Dollár
360,06 Ft
Euró
388,44 Ft
Font
433,44 Ft
Bitcoin
23,139 $

Ismét sztrájkra készülnek az olasz benzinkutakon

Fotó: Unsplash
Európa

Bense Róbert

Szerkesztő

Az üzemeltetők háborognak, ezúttal nem csak az autópályák mentén zárhatnak be a töltőállomások.

A benzinkutakat képviselő szervezetek, a Fegica és Figisc Confcommercio hétfőn közölték, hogy január 25-26-án kétnapos sztrájkot terveznek, miután a kormány elfogadott egy új rendeletet.

Soron kívül A Fidesz szerint Gyurcsány pártja áll az orvosi kamara döntése mögött

A feszültség azt követően alakult ki, hogy a Meloni-kabinet a múlt héten megszavazott egy törvénytervezetet az üzemanyagárak átláthatóságának növeléséről, megállítva ezzel a nyerészkedésen alapuló áremeléseket.

Az olasz benzinkutakon folyamatosak a sztrájkok, legutóbb decemberben hirdettek 72 órás munkabeszüntetést. Akkor a szakszervezetek közleményben kifogásolták, hogy az állami társaságok hatalmas bevételre tesznek szert, háttérbe szorítva a piaci szereplőket.

Most azért sztrájkolnának, amiért a kormány arra kötelezné a benzinkutakat, hogy a saját áraik mellett tüntessék fel az országos átlagárakat is. Roberto Di Vincenzo, a Fegica elnöke úgy véli, hogy az állam ezzel ismét másra akarja hárítani a magas üzemanyagárakat.

A kormány ugyanakkor várhatóan hajlandó tárgyalni a szakszervezetekkel, ezért a január végi sztrájkidőpontok, addig hajlandóak ugyanis türelmi időt adni a benzinkutak üzemeltetői – írja az ANSA hírügynökség.