Ismét kínai harci gépeket észleltek Tajvan körül

TÉMÁK:
#Kína #Tajvan
Fotó: Harci gépek a Lengyelország NATO-tagsága 20. és EU-tagsága 15. évfordulójának alkalmából tartott varsói díszszemlén 2019. május 3-án. MTI/PAP/Tomasz Gzell
Ázsia
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

A közlemény szerint Peking célja ezzel vélhetően „a nagy hatótávolságú gyakorlatok végrehajtása és a katonák kiképzése”.

Ahogy már megírtuk, a tajvani védelmi minisztérium szerdán arról tett jelentést, hogy 28 kínai harci gép, köztük J-10-es vadászgépek hatoltak be a sziget légvédelmi zónájába, hogy a Shangdong repülőgép-hordozóval gyakorlatokat hajtsanak végre a Csendes-óceánon.

Soron kívül Itt vannak az Ötöslottó nyerőszámai

Egy magas rangú tisztviselő pedig közölte, hogy több mint 20 kínai hadihajó, köztük Type 055 rombolók is hajóztak arrafelé a hét közepén. Egy nappal később viszont újabb jelentést tettek, abban arról volt szó, hogy még több hajó és repülőgép érkezett.

Megerősítették, hogy ezzel 68-ra emelkedett a repülőgépek száma, s további 10 hajó érkezett. A kínai védelmi minisztérium ritkán reagál az ilyen jellegű kijelentésekre, így várható volt, hogy ezúttal sem tesznek kivételt.

Most pedig Tajpej arról számolt be, hogy vasárnap reggel óta 28 kínai harci gépet észleltek, amelyek közül 20 átlépte a Kínát és Tajvant elválasztó Tajvani-szoros középvonalát, ezzel behatoltak a sziget légvédelmi zónájába – írta a CNA.

A minisztérium közleményében az áll, Kína célja ezzel vélhetően „a nagy hatótávolságú gyakorlatok végrehajtása és a katonák kiképzése”. Kiemelték, az ilyen jellegű incidenseknél már megszokott módon reagáltak, riasztották a légierő több harci gépét, mindemellett aktiválták a rakétaelhárító rendszereket.