Egy tanár pár percre levette a maszkját, később a fél osztályról kiderült, hogy pozitív

Fotó: Unsplash/Muneer ahmed ok
not image

Borbély Fanni

2021. augusztus 31. - 21:14

Ezek alapján a már domináns delta variáns valóban gyorsabban terjed, mint az eredeti vuhani vírus.

A kaliforniai Marin megyei általános iskola lelkiismeretesen betartotta a koronavírus elleni protokollt. A beltérben maszkokat kellett viselni, az asztalok két méteres távolságra voltak egymástól, és a diákok is tartották a kötelező távolságot egymástól. De a delta variáns mégis talált egy rést a pajzson.

Május 19-én az egyik tanár – aki nem volt beoltva a koronavírus ellen – fáradtnak érezte magát, és orrdugulása volt, de átvészelte az allergiának vélt betegséget. Bár általában maszkot viselt, az egyik órán kivételt tett, hogy felolvashasson az osztálynak.

Mire két nappal később megtudta, hogy pozitív lett koronavírusra, a 24 fős osztály fele már megfertőződött – majdnem mindenki az ő asztalához legközelebbi két sorban –, és a járvány átterjedt más osztályokra is, valamint testvérekre és szülőkre, köztük olyanokra is, akik teljesen be voltak oltva – számolt be a Washington Post.

“A maszk csak pillanatnyilag volt levéve, nem egy egész napra vagy hosszú órákra. Szeretnénk leszögezni, hogy ez nem a tanárnő hibája – idővel mindenki hagyja, hogy lankadjon az ébersége –, de a helyzet az, hogy a delta kihasználja, ha épp nem tartjuk be valamelyik előírást”

– mondta Tracy Lam-Hine, a megye járványügyi szakértője egy interjúban.

A CDC által közzétett esettanulmány, amelyet Rochelle Walensky, a szervezet igazgatója egy pénteki tájékoztató során kiemelt, rávilágít a 12 év alatti gyermekek – az Egyesült Államokban az egyetlen olyan csoport, amely nem jogosult a koronavírus elleni védőoltásra – potenciális fertőzőképességére.