Nem érnek annyit a budapesti lakások, mint amennyit kérnek értük

Fotó: Unsplash/Aneta Pawlik
not image

Kornis Vivien

2021. július 24. - 16:09

Enyhe áremelkedés tapasztalható a fővárosi lakáspiacon a májusi nyitás óta, ám ha megmarad a lendület, hamar visszatérhetnek a régi, magasabb díjak.

A járványhelyzet a gazdaság és az élet minden területére negatív hatással volt, így az albérleti piacon is visszaesett mind a kínálat, mind a kereslet. Az intézkedések feloldásával, a korlátozások enyhítésével azonban májusban újabb lendületet kapott a piac, és szinte teljesen visszatért a régi érdeklődési kedv Garaba Gergely, a Balla Ingatlan belvárosi irodáinak szakmai vezetője szerint.

A Napi.hu beszámolója szerint az árak tekintetében csupán minimális ereszkedés volt tapasztalható a járvány hónapjaiban, hiszen a tulajdonosok nem követték a piaci változásokat a bérleti díjak csökkentésével, emiatt azonban az érdeklődés is csökkent ingatlanaik iránt. Amint a piac mozgásba lendült, az árak is visszakapaszkodtak, sőt, áremelkedés is megfigyelhető, így pedig a korábban túlárazottnak tűnő ingatlanok is megnövekedett a kereslet. 

Garaba Gergely szerint a túlárazás továbbra is szakadatlanul jelen van a belvárosi ingatlanpiacon, és akár a 30-40 százalékot is elérheti. A Balla Ingatlan vezető munkatársa elmondta, hogy a tulajdonosok gyakran az alapján határozzák meg, hogy milyen áron hirdetik meg ingatlanjaikat, hogy nekik mennyi pénzre van szükségük a továbblépéshez, és számos esetben “mendemondákra” alapozva alakítják ki az elvárt összeget.

Az egekbe szökő alapanyagárak és az emiatt kialakuló építőipari válság, valamint a munkaerőhiány miatt az újépítésű ingatlanok piacán folyamatos áremelkedés tapasztalható. Bár családtámogatási lehetőségek miatt még mindig nagy az érdeklődés az új ingatlanok iránt, menet közben sokan meggondolják magukat, és inkább használt lakást, házat vásárolnak. Öt vevőből hárman hitelt vesznek fel az ingatlanvásárláshoz, mellyel átlagosan az ár 20-60 százalékát fedezik. 

Garaba Gergely szerint a bérlakások újra “fénykorukat élik”, hiszen a májusi nyitás óta jelentősen megnőtt irántuk a kereslet. Ismét keresleti piac kezd kialakulni, az áremelkedés azonban egyelőre minimális. A bérlők láthatóan bíznak a javuló járványhelyzetben és abban, hogy az egyetemek visszatérnek az offline oktatáshoz, de ha kitart a lendület, hamarosan újra a magasabb bérleti díjakkal kell szembenézniük az albérletek piacán.