Könnyebb lehet idén az albérletkeresés az egyetemistáknak

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. július 17. - 07:16

Budapesten egyre több lehetőség kínálkozik az egyetemi hallgatóknak arra, hogy megfelelő albérletet találjanak.

Balogh László gazdasági szakértő a Spirit Fm Aktuál című műsorában arról beszélt, az eladó ingatlanoknál már korábban látszódott, hogy egyre távolabbra merészkednek a vásárlók Budapesttől, a változás pedig már a kiadó lakások tekintetében is megfigyelhető.

Felmérésük alapján  az 5-6 évvel ezelőtti tendenciához képest idén a Balaton északi partján háromszor annyian, a Velencei-tónál ötször annyian vesznek ki hosszútávra ingatlanokat.

Balogh László úgy véli, megnőtt az igény a fiatal munkavállalók körében is, nem mindegy számukra sem, milyen környezetben élnek, honnan végzik munkájukat a home office idején.

Az ingatlan.com weboldal szakértője hozzátette, ez segítheti az egyetemistákat, hiszen így a versengés – amit az egyetemisták vívnak a fiatal munkavállalókkal, akik szintén ugyanazokra a kiadó lakásokra startolnának rá – csökkenhet.

Az aktuális árak kapcsán Balogh László elmondta, amíg most Budapesten például 140 ezer forint az átlagos havi bérleti díj, a Balaton északi partján ez 280 ezer forint, a déli parton pedig 250 ezer. Nyilván ez magasabb, mint a fővárosi, de többet is kap a bérlő ezekért a pénzekért.

“Ez a gyakorlatban például úgy néz ki, hogy mondjuk egy siófoki ingatlant sok esetben 100-120 ezer forintért lehet bérbe venni mondjuk szeptembertől áprilisig, viszont a május-június-július-augusztusi időszakban akár 600 ezer forintra is rúghat a havi bérleti díj” – értékelte a helyzetet a szakember.