Hiába enyhül a járvány, a home office örök érvényű jelleget ölthet

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. május 15. - 01:49

Rengetegen megszerették a koronavírus-járvány kitörése után bevezetett távmunkát, így egyesek számára sokkal nehezebb lesz majd a normális ütembe való visszatérés, mint azt korábban feltételezték.

A CNBC hírportál riportjából kiderült, hogy a jövőben nem a hagyományos, sokkal inkább a hibrid munkavégzés kerülhet előtérbe, melynek alapvető eleme lesz a home office.

Ennek értelmében a hét öt napjából néhányat az irodában, néhányat pedig az otthonukban tölthetnek a munkavállalók, és álláskeresésnél is jelentős szempont lehet, melyik cég kínál home office lehetőséget.

A Twitter, az Unilever és a Spotify korábban már bejelentette, dolgozóik bármikor végezhetik mindennapi munkáikat otthonról is, ha éppen ezt kérvényezik. A tehetséges munkaerőért vívott harcban kompetitív előnnyel jár, ha a hibrid munkavégzésben rejlő lehetőséget felismerve kihasználja ezt a potenciált egy vállalat.

Ha a hibrid módszer mellett teszik le a voksukat a cégek, akkor könnyebben kiküszöbölhetőek a távmunkával kapcsolatos gondok, úgymint az izoláció, a mentális egészség romlása és a munkatársak mellőzése.

A cégvezetők többsége is támogatná a változást, véleményük szerint legalább heti három, az irodában töltött nap szükséges ahhoz, hogy a munkamorál megmaradjon.

A techszektoron kívül a pénzügyi, a biztosítási és az ingatlanszektor, valamint az oktatás és a tudományos világ is profitálhat a home office-ből, ugyanakkor bizonyos fizikai munkák esetében képtelenség az átállás, ezért a normális kerékvágásba való visszatérés elkerülhetetlen lesz a következő hónapokban.