Ekkorra várható javulás az elszabadult építőipari árakkal kapcsolatban

Fotó: Unsplash/Brett Jordan
not image

Kornis Vivien

2021. július 17. - 10:03

Az ÉVOSZ azt reméli, hogy az intézkedéseknek köszönhetően nagyobb mennyiségű építőanyag marad majd az országban.

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke az InfoRádiónak elmondta, hogy a kormány stratégiai építőanyagokra vonatkozó listájának kiadása valószínűleg szeptember elején kezdi éreztetni hatását.

A listán 60 termék szerepel, többek között a kavics, a gipszkarton és a vasrúd. A stratégiai listán szereplő árut ezentúl csak bejelentés után lehet majd kivinni az országból – foglalta össze az Infostart.hu

Orbán Viktor miniszterelnök korábban arról beszélt, hogy a kiviteli korlátozást azért októbertől rendelték el, mert először be kell jelenteni az Európai Unió számára az intézkedést, és engedélyeztetési eljáráson kell elfogadtatni, de ez a folyamat lassú. 

Az elszabadult építőipari árak megfékezését célzó kiviteli korlátozás mellett a kormány állami elővásárlási jogot is bevezetne, hogy az építőipari szempontból kulcsfontosságú alapanyagokat Magyarországon lehessen tartani. 

Koji László elmondta, hogy az ÉVOSZ abban bízik, hogy a szabályozásoknak köszönhetően nagyobb mennyiségű építőanyag marad az országban, nagyobb választékban. A szakszövetség elnöke úgy véli, hogy az intézkedés hatásának már a nyár végére vagy az ősz elejére jelentkeznie kell.

A kormány az ágazatot érintő problémák miatt a Gazdasági Versenyhivatal jogköreit is kibővítette. Gondolovics Katalin, a hivatal szóvivője az InforRádióval közölte, hogy a hatóság a piaci szereplőktől begyűjtött információk elemzésével feltárja a verseny torzulásának lehetséges okait.