Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
353,69 Ft
Euró
384,26 Ft
Font
451,68 Ft
Bitcoin
69,258 $

Európai körkép: 2015 óta 166 százalékkal emelkedtek az ingatlanárak Magyarországon

Csak egy olyan ország van, ahol még ennél is brutálisabb mértékben drágultak az ingatlanok.

...svg content...Fotó: Unsplash/Henrique Ferreira
Gazdaság

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az Euronews friss jelentésében azt vizsgálták, hogy 2015 óta milyen mértékben emelkedtek az ingatlanárak Európában: már a jelentés címében is Magyarországot említették, a cikket pedig azzal kezdték, hogy a magyarországi ingatlanárak 2015 óta több mint 166 százalékkal emelkedtek.

Noha ez az adat rendkívül lesújtó, a jelentés szerint van egy másik ország, ahol még ennél is brutálisabb mértékű volt az áremelkedés a vizsgált időszakban: az isztambuli lakásárak ma már szorosan versenyben vannak az olyan hírhedten drága városok áraival, mint Párizs és London, ugyanis a török lakásárak nominálisan 12-szer magasabbak (!), mint 9 évvel ezelőtt.

Az OECD-tagállamok közül az észak-európai országokban, például Svédországban és Finnországban volt a legkisebb a változás, ahol 2015 óta alig több mint 4 százalékkal növekedtek a nominális lakásárak. A skála másik végén Törökország áll 1194 százalékkal (!) a második helyen pedig Magyarország 166 százalékkal (!).

Az OECD-országok többségében 2015 és 2023 között a lakásárak jóval kétszámjegyű növekedést mutattak, noha a török lakásárak egyértelműen kilógnak a sorból, olyan magasra nyomva a bérleti díjakat, hogy még az ország jegybankelnöke sem engedheti meg magának a bérlést.

A legidősebb galaxisok születésének lehetett szemtanúja a James Webb űrteleszkóp

Alig néhány százmillió évvel az ősrobbanás után jöhettek létre.