Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
359,25 Ft
Euró
388,20 Ft
Font
456,38 Ft
Bitcoin
67,433 $

41-re emelkedett az indonéziai áradások halálos áldozatainak száma

Az áradások és az úgynevezett hideg láva már több mint 41 ember életét követelte Indonéziában.

...svg content...Fotó: MTI/EPA/Givo Alputra
Külföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, szombaton a több órás heves esőzések nyomán vulkáni hamu és sziklák áradata zúdult le a Marapi hegyről, Szumátra legaktívabb vulkánjáról.

A földcsuszamlások két kerületet is maguk alá temettek, több mint 100 lakóházat tettek a földdel egyenlővé, egy mecsetet és egy közintézményt is megrongáltak, valamint több ember életét követelték. Soron kívül Több mint 5,5 millió alkalommal töltöttek le pénzlopó appokat a Play Áruházból

12 embert jelenleg is keresnek. A túlélők az AFP hírügynökségnek nyilatkozva elmondták, hogyan menekültek, amikor a hideg láva – a vulkáni anyag és a kavicsok keveréke, mely a vulkán lejtőin lefelé zúdul az esőben – az otthonaik felé áramlott:

„Hallottam a mennydörgést és a forró vízhez hasonló hangot. A Marapi hegyről lezúduló nagy sziklák hangja volt. Koromsötét volt, ezért a mobiltelefonomat használtam zseblámpának. Az út sáros volt, ezért újra és újra azt kántáltam, hogy „Isten, irgalmazz!”

A 43 éves túlélő azt is megosztotta, hogy egy szomszédja házát „nagy sziklák nyomták szét”, s négy szomszédja életét vesztette. A hideg láva kifejezés az indonéz „lahar” kifejezés fordítása. A mozgó lahar egy „nedves betonból álló, kavargó iszaphoz” hasonlít, mely az útjába kerülő egyéb törmelékkel együtt növelheti a térfogatát.

Nincsenek megszűrve a kérdések Orbán Viktor sajtótájékoztatóin

Kovács Zoltán tisztázta, szó sincs arról, hogy meg lennének szűrve a kérdések Orbán Viktor sajtótájékoztatóin.

Helyreállt az 1-es villamos közlekedése

Újra teljes vonalon jár a 1-es villamos, miután az óbudai tűzoltók megoldották a kérdést a Vörösvári úton.