Dollár
432,01 Ft
Euró
423,62 Ft
Font
482,54 Ft
Bitcoin
20,045 $

India oltóanyagcárja az Egyesült Királyságba menekült a “példátlan” fenyegetések miatt

Fotó: QZ
not image

Borbély Fanni

2021. május 3. - 09:18

India járványhelyzete olyan szörnyű, hogy a gazdagok sorra menekülnek az országból, köztük Adar Poonawalla oltóanyagcár is.

Poonawalla, az AstraZeneca vakcinát gyártó Indiai Szérum Intézet (SII) vezérigazgatója a The Times mai számában megjelent interjú szerint “hosszabb időre” az Egyesült Királyságba költözött családjával. Tette ezt éppen akkor, amikor az Egyesült Királyság felvette Indiát a “vörös listára”, és megtiltotta az országba való beutazást. Poonawalla azt mondta, azért döntött így, mert Indiában komoly veszély fenyegette az életét.

Soron kívül Nyerő Páros: Bíró Bea szerint Megyeri Csilla így se, úgyse lesz olyan szép, mint ő

“Hosszabb ideig maradok itt, mert nem akarok visszatérni abba a helyzetbe… Minden az én vállamra nehezedik, de egyedül nem tudom megcsinálni… Nem akarok olyan helyzetbe kerülni, amikor csak a munkádat próbálod végezni, és csak azért, mert nem tudod kielégíteni X, Y vagy Z igényeit, tényleg nem akarod tudni, hogy mit fognak tenni… A “fenyegetés” enyhe kifejezés… Az elvárások és az agresszió szintje valóban példátlan, sőt elsöprő. Mindenki úgy érzi, hogy meg kell kapnia a vakcinát. Nem értik, hogy miért kellene másnak is megkapnia előttük”

– fogalmazott a The Times-nak adott interjújában Adar Poonawalla.

Ezek az állítólagos fenyegetések valószínűleg abból fakadnak, hogy India még nem oltotta be a lakosság nagy részét, és az oltóanyagból is hiány van. Az SII Covishield nevű vakcinája a legelterjedtebb az országban, ezért Poonawallának az elmúlt két hónapban a nemzetközi szerződések és a hazai kötelezettségek között kellett egyensúlyoznia.

India központi kormánya április 29-én “Y” biztonsági szintet biztosított Poonawallának, ami azt jelenti, hogy bárhova is megy, két személyi biztonsági tiszt mindig kíséri őt, ezen felül pedig egy fegyveres biztonsági egység őrködik otthonában. A hónap elején az indiai kormány a kérésének megfelelően a “stresszhelyzetben lévő” Poonawalla számára 400 millió dolláros előleghitelt is nyújtott a termelés felfuttatásához.

Poonawalla április 16-án egy tweetben arra kérte Joe Biden amerikai elnököt, hogy oldja fel az oltóanyag-alapanyagokra vonatkozó embargót, melyről sokan úgy vélik, hogy a Covishield gyártási problémáinak legfőbb oka. Később azonban tisztázta, hogy ez az embargó csak a Novovax oltóanyag indiai márkájának, a Covovax vakcina gyártására volt hatással.

India nemrégiben “liberalizálta” vakcinapolitikáját, lehetővé téve Poonawalla számára, hogy a Covishieldet közvetlenül az államoknak értékesítse, 300 rúpia/adag (1203 forint) felárért (szemben a 150 rúpiás központi kormányzati árral). Ezzel a politikával Poonawalla készletének felét közvetlenül az államoknak és a magánkórházaknak adhatja el, mely az amúgy is szűkös vakcinakészletért folytatott küzdelemhez vezetett.

Ám India második, szerencsétlen kimenetelű koronavírus-hullámára sem Poonawalla, sem pedig az indiai kormány nem számított. “Azt gondoltam, hogy megtettük, ami tőlünk tellett” – mondta Poonawalla a The Times-nak. “2020-ig küzdöttünk, hogy minden készen álljon. Azt hittem, hogy feltehetem a lábam és szabadságra mehetek, de ennek pont az ellenkezője történt. Káosz volt” – mondta.

Ehelyett ejtőernyővel kellett kimentenie magát és családját Indiából – melyet a halálesetek egyre növekvő száma és az omladozó egészségügyi infrastruktúra is próbára tesz – egy fejlett ország biztonságos menedékébe. Azonban nem csak ezek az állítólagos fenyegetések eredményezhették azt, hogy Poonawalla az Egyesült Királyságba menekült. Poonawalla azt is elmondta a The Timesnak, hogy hamarosan bejelentést tesz arról, hogy a tengerentúlon fogja előállítani vakcináit – írja a Quartz India.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.