A mentőszolgálat munkatársai videóra vették, ahogy “koronavírusos holttesteket dobnak” a Gangeszbe

Az új koronavírus elõidézte betegségben, a Covid-19-ben meghalt emberek holttestét égetik el Karnataka indiai állam székhelye, Bengaluru egyik külvárosi tömeges hamvasztóhelyén 2021. május 12-én. MTI/AP/Aidzsaz Rahi
not image

Borbély Fanni

2021.május.14 - 20:00

Újabb tucatnyi holttestet mosott partra a víz a Gangesz folyó partján, miután olyan felvételek kerültek elő, amelyeken tisztán látszik, hogy a mentőszolgálat munkatársai koronavírusos áldozatokat dobnak a szent vízbe.

A helyi hatóságok vizsgálódnak, és a holttestek boncolását is elvégezték, de “az erős bomlás miatt nem tudták megállapítani a halál okát” – közölték ma a Bihar állam Bixar körzetének tisztviselői egy közleményben.

Az Indiában kormányzó Bharatiya Janata Párt egyik képviselője, Janardhan Singh Sigriwal azt állította, hogy a koronavírus áldozatainak holttesteit a mentők a folyóba dobják Biharban. Az indiai hírcsatornák felvételein pedig valóban látszik, ahogy a mentőszolgálat munkatársai holttesteket dobnak a folyóba.

Jelenleg a világon bejelentett koronavírus okozta halálesetek közül minden harmadik Indiából származik, a fa pedig országszerte fogytán van, ami azt jelenti, hogy a holttesteket nem a hagyományos halotti máglyákon égetik el, hanem alternatív megoldásokat keresnek.

A temetési költségek jelentősen megugrottak, így néhány szegénységben élő családnak nincs más választása, mint a Gangeszbe lökni szeretteik holttestét. A második hullám az elmúlt hónapban milliókat fertőzött meg országszerte, naponta ezrek halnak meg a fertőzésben.

A járvány kezdete óta közel 23 millió megerősített esettel India a második legsúlyosabban érintett ország az Egyesült Államok után. India eddig 249 992 halálesetet regisztrált, azonban a szakértők attól tartanak, hogy a halottak száma ennél jóval magasabb lehet a valóságban.

Buxar tisztviselői szerint a holttestek állapota alapján a hatóságok úgy vélik, hogy a holttestek a folyón feljebb fekvő területekről – valószínűleg Uttar Pradesh vagy Uttarakhand államokból – származnak.

Buxar India legnépesebb államával, Uttar Pradesh-sel határos, ahol a hétvégén május 17-ig meghosszabbították a lezárást, s mivel a koronavírus-fertőzések száma folyamatosan emelkedik, India 36 államából és szövetségi területéből legalább 24-ben teljes zárlat van érvényben – írja a 9 News.