18+

A megtekinteni kívánt tartalom csak felnőtteknek ajánlott.

Elmúltál már 18 éves?

Az új koronavírus elõidézte betegségben, a Covid-19-ben meghalt emberek holttestét égetik el Karnataka indiai állam székhelye, Bengaluru egyik külvárosi tömeges hamvasztóhelyén 2021. május 12-én. MTI/AP/Aidzsaz Rahi
Külföld
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az indiai hatóságok hálót telepítettek a Gangeszbe annak érdekében, hogy a koronavírus áldozatainak holttesteit kihalásszák, miután több tucatnyi áldozatot mosott partra a folyó.

A 71 holttest felfedezése Bihar államban felerősítette azt a félelmet az emberekben, hogy a vírus láthatatlanul tombol India hatalmas vidéki hátországában, ahol a lakosság kétharmada él. A fertőzött holttestek Uttar Pradesh és Bihar északi állam határán – amelyen a Gangesz keresztülfolyik – kerültek a folyóba.

Soron kívül Reagált a PSG elnöke Messi vádjaira

Mindez akkor történt, amikor India újabb napi rekordot, 4 025 halálos áldozatot regisztrált, amivel a halálos áldozatok száma meghaladta a 250 ezer főt. A helyiek szerint a rokonok azért tették a holttesteket a folyóba, mert nem volt pénzük fára a hagyományos hindu hamvasztáshoz, vagy mert a krematóriumokat túlterhelte a temetések kiugró száma.

Bihar vízügyi minisztere, Sanjay Kumar szerdán a Twitteren közölte, hogy „hálót helyeztek ki” a folyóba az állam Uttar Pradesh államhatárán, és megerősítették a járőrözést a területen, s jelezte, az elszegényedett állam kormányát „fájdalommal tölti el mind a tragédia, mind a Gangesz folyónak okozott kár”. Kumar hozzátette, a boncolások során megállapításra került, hogy a kihalászott emberek már négy-öt napja halottak voltak.

India hivatalos koronavírusban elhunyt áldozatainak száma szerdán átlépte a negyedmilliót, azonban egyre több szakértő szerint a valós szám ennek többszöröse lehet, különösen igaz ez most, hogy a hullám a nagyvárosokon kívül a vidéki területekre is átterjedt, ahol kevés a kórház, és a nyilvántartás is szegényes.

A közösségi médiában széles körben osztottak meg egy videót, amelyen állítólag mentőautó sofőrök által a vízbe dobott holttestek láthatóak, a felvételt pedig még a helyi hírcsatornák is átvették. Egy másik videón a Gangesz partjára vetett holttestek láthatóak, miközben vad kutyák sétálnak a sekély vízben és szaglásznak az áldozatok holtteste után.

Az emberek elborzadva reagáltak a felvételekre, részben attól való félelmükben, hogy a hozzátartozók nem tudják elvégezni szeretteik szent temetési szertartását. A keddi felfedezés egyébként azután történt, hogy hétfőn több mint 150 bomlásnak indult holttestet dobtak a folyóba ugyanebben a régióban.