Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
368,21 Ft
Euró
393,53 Ft
Font
457,49 Ft
Bitcoin
66,631 $

Nyílik az olló: sosem volt még ennyi pénzük India leggazdagabb embereinek

A felső egy százalék egyre nagyobb vagyonnal rendelkezik, ma már nagyobb az egyenlőtlenség, mint a gyarmati időkben.

Fotó: unsplash
Ázsia

Bense Róbert

Szerkesztő

Az India leggazdagabbjai kezében koncentrálódó vagyon hat évtizede most a legmagasabb, a százalékos arányt tekintve pedig megelőzik többek között az Egyesült Államokat is – közölte a World Inequality Lab kutatócsoport, amely a társadalmi és vagyoni egyenlőtlenségeket vizsgálja.

A hatalmas ország 1992-ben nyitotta meg piacát a külföldi befektetők előtt, ezt követően pedig jelentősen megugrott a milliárdosok száma. Ez mostanra odáig vezetett, hogy az ország leggazdagabb polgárai India vagyonának 40,1 százalékát birtokolják – írja a CNA. Soron kívül Kiürítettek egy budapesti általános iskolát, 30-35 gyereket vittek kórházba

Ez 1961 óta a legmagasabb érték, de ami még ennél is jelentősebb, az az összjövedelemből való részesülésük, mely 22,6%-on állt tavaly, ami csaknem 102 éves rekord. Habár India gazdasági teljesítménye emellett dinamikusan nő, Narendra Modi miniszterelnök kritikusai úgy vélik, hogy a fejlesztési és gazdasági reformok tovább súlyosbították a gazdagok és a szegényebb rétegek között tátongó szakadékot.

A World Inequality Lab szerint az alacsony fizetések, továbbá az oktatás állapota visszavetette az alsó- és középosztály életszínvonalának növekedését. A kormány ugyanakkor azt kommunikálja, hogy az oktatásra és az egészségügyre fordított kiadások, valamint a vidéki munkahelyteremtő program segít az egyenlőtlenségek csökkentésében.

A Forbes adatai szerint az 1991-es egyről 2022-re 162-re nőtt az 1 milliárd dollárt meghaladó nettó vagyonnal rendelkező indiaiak száma. A felső tízezer egy főre eső vagyona átlagosan 98,7 milliárd forint, míg a felső egy százaléké 236 milliárdra tehető.

Májusban újabb területen lesz fizetős a parkolás Budapesten

A Sashegyen április 2-től kell fizetni a parkolásért, míg Zuglóban május elejétől indul a próbaüzem, amit rövidesen a fizetős üzem követ majd.