Nem ad elég immunitást a negyedik adag vakcina, ötödik kell a maximális védelemhez

MTI/Varga György
not image

Kulcsár Péter

2022. január 18. - 14:11

A legújabb izraeli kutatási eredményekből kiderült, bár a negyedik dózis covid elleni védőoltás révén több antitest termelődik a szervezetben, mindez az omikron-fertőzés megakadályozáshoz nem elegendő.

A Sheba Medical Center egy kutatás keretében második megerősítő oltást, azaz negyedik oltást adott be a Pfizer-BioNTech vakcinájából 154 főnek, az oltás után két héttel vizsgálták a szervezetükben kiváltott reakciót.

120 főnek a Moderna vakcináját adták be, náluk egy héttel később vizsgálták meg ugyanezt. Akik negyedszerre Modernát kaptak, korábban háromszor a Pfizer vakcináját kapták. Az eredményeket kontrollcsoporttal tesztelték, akik nem kaptak negyedik oltást – írta a Portfolio.

Kimutatták, hogy a negyedik oltások a harmadiknál valamennyivel magasabb antitestszámot generáltak, ám így sem volt megnyugtató az eredmény az omikron-variáns tekintetében.

Jelenleg ez sem elég az omikron ellen. Ismerjük mostanra, hogy mennyi antitestre van szükség a védelemre ellene, hogy ne fertőződjön meg valaki az omikronnal, ám ez valószínűleg túl magas a mai vakcináknak, még a jó vakcináknak is” – mondta a kutatás főszerzője.