Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Így néz ki ma a 2007-ben bezárt Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet

TÉMÁK:
#épület #fotók
Fotó: illusztráció | unsplash
Belföld

Bense Róbert

Szerkesztő
TÉMÁK

Urbexes fotókon a másfél évtizede magára hagyott épületet.

Kevesen gondolnák, hogy a szépséget épp elhagyatott épületek, főképp egy egykori pszichiátriai intézet falai között is meg lehet találni, „A Felfedező – Elhagyatott helyek Magyarországon” – közösségi oldal azonban bizonyította, hogy ez igenis lehetséges.

Soron kívül Lezuhant egy férfi a Margit hídról, nem tudták megmenteni

Az 1868-ban, romantikus stílusban épült négyszintes épületegyüttes eredeti funkciójához hűen már abban az évben fogadta az első pszichiátriai betegeket, és egészen közel 140 évvel későbbi bezárásáig ezt a feladatot látta el.

A mai napig nagy szükség lenne az OPNI-ra

Az akkori nevén Lipótmezei Országos Tébolydában egészen egyedülálló szakmai tapasztalatokat gyűjtöttek, melyek az intézmény levéltárában, a kutatási eredményeket nézve is egyértelműen körvonalazódik.

Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet, rövidített nevén OPNI 2007. december 31-én zárta be kapuit, gazdasági okokra hivatkozva. Az intézményben ekkor 900 ember dolgozott és 849 ággyal rendelkezett.

Az OPNI-ban kutatási munkálatok is folytak, az intézetre pedig mind a mai napig szükség lenne Magyarországon. A kormány tavaly kiemelt beruházásként magániskola létrehozását tervezi az egykori tébolyda épületegyüttesében.