Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
363,95 Ft
Euró
394,36 Ft
Font
468,84 Ft
Bitcoin
64,330 $

Így harcol egy tízéves walesi kislány a műanyagszennyezés ellen

Néhány kampánynak évekre vagy akár évtizedekre van szüksége, hogy változást érjenek el – de nem Skye Neville-nek. A walesi tízéves novemberben háborodott fel rajta, hogy mennyi olcsó, műanyag játékot adnak ajándékba a kedvenc magazinjaihoz.

...svg content...Fotó: Brian Yurasits/Unsplash
Greenbox
Author image

Kornis Vivien

Szerkesztő

A gyenge minőségű, eldobható játékok ellen négy hónapja folytatott kampányát politikusok, környezetvédelmi aktivisták és gyermekvédelmi szervezetek együtt ünneplik – és most az Egyesült Királyság egyik legnagyobb szupermarketlánca, a Waitrose ígéretet tett arra, hogy leállítja azon gyerekmagazinok eladását, amelyek ilyen játékokat tartalmaznak. 

A tengerparti városban élő Skye a The Guardiannak kedden elmondta, hogy nagyon elégedett a Waitrose döntésével.  Soron kívül Gyurcsány Ferenc: Fiatalok, ne vegyetek kábítószert

De azt gondolom, szégyen, hogy a kiadóknak meg kell mondani, hogy amit csinálnak, az helytelen. Jó lenne, ha komolyan vennék, amit csinálnak, anélkül, hogy tízéveseknek kellene megmondaniuk nekik a dolgokat

– tette hozzá Skye. A kislány több magazinnak is az előfizetője, de az ajándékba adott műanyag holmikért nem igazán rajong.

A legidegesítőbb játék, amit kaptam, egy guminyelv volt. Mi értelme van ennek? Tonnányi nyomkodás cuccom volt és egy csontváz-tollam, amivel még csak írni sem lehet. Rengeteg műanyag szemét

– magyarázta Skye. Több kiadót keresett fel levélben a problémával kapcsolatban, az egyik cég arról biztosította, hogy dolgoznak azon, hogy környezetbarátabbá tegyék a magazinokat, és azt állították, hogy a játékokat akár egynél többször is lehet használni. 

Skye nem volt elégedett a kiadó válaszával, így petíciós kampányt indított. Nagyon aggasztónak találom a rengeteg műanyagot, amit még mindig legyártanak, aztán eldobjuk őket, ezzel szennyezve az óceánokat és a környezetünket. Ezért szeretném elérni, hogy az újság- és képregénykiadók elkezdjenek törődni a környezettel és befejezzék a műanyag játékok kiadványokhoz való hozzácsomagolását – magyarázta. 

A petíciót több ezren írták alá, és a helyi parlamenti képviselő figyelmét is felkeltette a kislány kampánya, aki arra kérte az országgyűlést és a kormányt, bátorítsák a kiadókat arra, hogy környezetbarátabb kiadványokat forgalmazzanak. Wales kormánya és a szörfösök környezetvédelmi szervezete, valamint Wales jövő generációkért felelős biztosa kiállt Skye ügye mellett. A kislány arra készül, hogy Wales minden iskolájának levelet írjon a problémáról.