Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
369,19 Ft
Euró
395,67 Ft
Font
468,54 Ft
Bitcoin
62,150 $

Így gondoskodik Új-Zéland a terhességet elvesztő párokról

A világon elsőként kerül bevezetésre Új-Zélandon a vetélést elszenvedő pároknak járó fizetett szabadság.

...svg content...Fotó: Andrea Piacquadio/Pexels
Egészség/Életmód
Author image

Kornis Vivien

Szerkesztő
TÉMÁK

Egyhangúlag döntött az új-zélandi országgyűlés szerdán arról a törvényről, amely 3 nap fizetett szabadságot biztosítana a terhességet elvesztő párok számára, ezzel a világon az elsőként hoztak meg ilyen típusú rendelkezést.

Néhány országban, így Új-Zélandon is biztosítania kell a munkaadóknak a fizetett távollétet halvaszületés esetén, vagyis ha a magzatot a terhesség 20. hete után veszti el az anya. Az új törvény ezt a szabályt terjeszti ki baba a várandósság bármelyik pontján történő elvesztésére.  Soron kívül Pride pikniket tartott David Pressman, több magyar politikus is részt vett az eseményen

Az új törvény a szándékos terhességmegszakításra, vagyis az abortuszra nem vonatkozik. Új-Zélandon csak tavaly dekriminalizálta a terhességmegszakítást – írja a New York Times. Összehasonlításképpen: Ausztráliában a 12. hét után vetélést elszenvedők jogosultak nem fizetett szabadság igénybevételére, Nagy-Britanniában pedig a várandós párok a 24. hét utáni halvaszületés bekövetkeztével kérhetnek fizetett szabadságot. Az Egyesült Államokban vagy Magyarországon nem jogosultak erre a nők. 

A Webbeteg szerint az ismert terhességek 10-15 százalék eséllyel kerülnek elvesztésre, és a spontán vetélések 80 százaléka az első trimeszterben következik be. Az öt milliós lélekszámú Új-Zélandon az Egészségügyi Minisztérium szerint tízből 1-2 terhesség végződik vetéléssel az országban. 

Lendvai Ildikó szerint Lázár János Orbán Viktor ellen fordulhat a miniszterelnöki székért

Lendvai Ildikó arról kezdett el beszélni, hogy Lázár János Orbán Viktor miniszterelnöki székére vágyhat, amit adott esetben sokan árulásnak minősítenének.