Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Igencsak jó évet zártak tavaly az észak-koreai kriptovaluta-tolvajok

Fotó: Pexels / Illusztráció
Észak-Amerika

Szabó Kata

Szerkesztő

Egy friss jelentés szerint minden eddiginél nagyobb értékben loptak kriptavalutákat az észak-koreai hackerek.

A Chainalysis nevű elemzőcég számításai szerint az észak-koreai kormányhoz köthető személyek 2022-ben mintegy 1,7 milliárd dollár értékben tulajdonítottak el kriptovalutát, ami 400 millió dollárral több, mint 2021-ben.

Soron kívül A Vatikán szerint Ferenc pápa szombaton elhagyhatja a kórházat

A rendelkezésre álló adatok szerint minden támadást együttvéve a hackerek összesen 3,8 milliárd dollár értékű kriptovalutát loptak el 2022-ben, ez 500 millió dollárral több az egy évvel korábbi 3.3 milliárd dollárhoz képest.

Az amerikai kormány szerint a lopásból származó bevételeket fegyverprogramok, köztük atomfegyverek finanszírozására használja Észak-Korea, az ország vezetése azonban nem túl meglepő módon tagadja, hogy bármi köze is lenne a kriptovaluta-lopáshoz.

A Chainalysis szerint a kriptopénzek feltörése tavaly több hullámban zajlott. Márciusban és októberben erős kiugrások voltak, utóbbi volt ilyen tekintetben a legrosszabb hónap, ugyanis az ekkor regisztrált 32 kibertámadás során közel 778 millió dollár értékű kriptovalutát tulajdonítottak el.

Nemrég az FBI is nyíltan Észak-Koreához kötött egy 100 millió dollár értékű lopást, arról az ügyről ebben a cikkben írtunk.