Clouds
21 Budapest
Dollár
358,39 Ft
Euró
389,55 Ft
Font
444,23 Ft
Bitcoin
23,276 $

Az FBI szerint Észak-Korea áll a 100 millió dolláros kripto-lopás mögött

Fotó: Az észak-koreai kormány által közreadott felvételen Kim Dzsong Un észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára (k) 600 milliméteres rakétarendszerek átadási ünnepségén vesz részt a párt phenjani székházánál 2022. december 31-én. MTI/AP/Észak-koreai kormány/KCNA/KNS
Ázsia
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Az FBI arra a következtetésre jutott, hogy Észak-Korea áll a 100 millió dolláros lopás mögött, melynek hátterében értékes kriptovaluták állnak.

Az amerikai bűnüldöző szervek azt mondják, észak-koreai hackerek állnak a tavalyi lopás mögött, akik egy amerikai kriptovállalatot loptak meg digitálisan 100 millió dollárral. A közleményben foglaltak szerint a Lazarus Group és az APT38 észak-koreai hackercsoportok hajtották végre az akciót tavaly júniusban a Harmony nevű kriptocég ellen.

Az észak-koreai hackerek a rablás során ellopott több mint 60 millió dollár értékű Ethereum tisztására mosására a Railgun adatvédelmi protokollt használták, még a hónap elején. Ennek egy részét több virtuális eszközszolgáltatóhoz küldték, majd Bitcoinra konvertálták.

Ugyanakkor az FBI a pénz egy részét befagyasztotta néhány virtuális eszközszolgáltató segítségével. Közölték, továbbra is azon fognak dolgozni, hogy azonosítsák és megzavarják az észak-koreai hackereket, akik ezekre a digitális pénzeszközök ellopására szakosodtak, melyek segítségével Észak-Korea továbbfejlesztheti az illegális rakétatechnológiáját.

Kim Dzsong Unt azzal is vádolja az USA és az ENSZ, hogy Észak-Korea élén még több ilyen lopást tervez a digitális térben, hogy finanszírozni tudja a tevékenységeit, beleértve a nagy hatótávolságú ballisztikus rakéták és nukleáris fegyverek fejlesztését.

A dél-koreai kémügynökség decemberben azt mondta, az észak-koreai hackerek az elmúlt öt év során becslések szerint 1,2 milliárd dollár értékű virtuális vagyonra tettek szert. Ebből csak 2022-ben 650,5 millió dollárt loptak el, és a jelek szerint 2023-ban sem lesznek tétlenek.

Észak-Korea tagadta, hogy kibertámadásokat hajtott volna végre a tengerentúlon, és azzal vádolta meg az USA-t és annak szövetségeseit, hogy rosszindulatú pletykákat terjesztenek róluk. Az elzárt ázsiai rezsim az esetek többségében tagadja a róluk megjelent jelentéseket, és ez a kibertámadások kapcsán sincs másképp.