Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
369,79 Ft
Euró
393,19 Ft
Font
460,52 Ft
Bitcoin
62,772 $

Jövőre élesben tesztelhetik embereken az ígéretes HIV-gyógyszert

A brit GlaxoSmithKline biotechnológiai vállalat készen áll arra, hogy 2022-ben megkezdjék a HIV-fertőzés lehetséges gyógymódjára irányuló humán kísérleteket.

Twenty20
Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Kimberly Smith, a Glaxo kutatás-fejlesztési vezetője a befektetőknek tartott prezentációjában elmondta, hogy reményei szerint a cég „2030-ra, ha nem hamarabb” előállhat a gyógymóddal – írta a Bloomberg.

Az eddig biztató eredményeket mutató HIV-kezelés potenciálisan esélyt adhatna a vírussal fertőzötteknek a teljes gyógyulásra – ez rendkívül ambiciózus elképzelés egy olyan kórokozó esetében, amelyet egykor halálosnak tekintettek. Soron kívül Rárepültek a magyarok az online értékpapírszámla-nyitásra

A hír nagyjából két héttel azután érkezett, hogy a brit egészségügyi hatóságok a GlaxoSmithKline által kifejlesztett cabotegravir, más néven vocabria nevű HIV-gyógyszert elfogadták vészhelyzeti használatra. A szóban forgó injekciós készítményt azonban csak kéthavonta egyszer kell beadni, nem szükséges napi szinten tablettákat szedni.

A korai kísérletek azt mutatták, hogy a gyógyszer elég alacsonyan tartja a vírusrészecskék számát a vérben ahhoz, hogy ne lehessen kimutatni, sőt, ne is terjedjen az emberek között.

A HIV/AIDS-járvány az elmúlt négy évtized során több tízmillió emberéletet követelt. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslései szerint tavaly év végén még mindig 37,7 millió ember élt a vírussal, a gyógymód közeledtével azonban végre karnyújtásnyira kerülhet a valós terápia és felépülés.