Lehetetlen házilag megszerelni az iPhone 13 okostelefonokat

Apple
not image

Kulcsár Péter

2021. november 5. - 17:59

Szokásához híven a cupertinói techóriás az új iPhone-okat is gyakorlatilag szerelhetetlenné varázsolta.

Miközben az iPhone 13 modellszéria sikere tagadhatatlan, a népszerűségéből pedig mit sem vesztett a patinás vállalat az új felhozatallal, a szerelhetőségük továbbra is pocsék.

Mindez természetesen szándékosan van így, hiszen az Apple köztudottan a saját szerelőműhelyeire és borsos árára esküszik, és minden áron ki szeretné zárni azokat a független vállalatokat, amelyek olcsóbban elvégeznék a feladatot.

Az iFixit portál beszámolójából kiderült, hogy az iPhone 13 kijelzőcseréjét olyannyira megnehezítették a cupertinóiak, hogy ha nem értünk a finom forrasztáshoz, akkor gyakorlatilag tönkretehetjük rajta a Face ID-t, illetve a készülék magától kapcsolhatja le a feloldáshoz szükséges szenzort.

Természetesen a hivatalos Apple-boltok megkapták a hozzáférést ahhoz a szoftverhez, amellyel ki lehet iktatni ezt a fajta, meglehetősen etikátlan korlátozást, amivel trükkösen kijátszhatják a third-party szerelőket.

A YouTube-ra is felkerült egy videó arról, miként lehet megmókolni az új iPhone-okat, viszont annyira bonyolult és nehéz a teljes procedúra, hogy még a szakértőknek sem egyszerű elvégezni a szóban forgó cserét, így otthon szinte képtelenség bármit is helyrerakni az esetlegesen meghibásodott mobiltelefonon.