Hatékonynak tűnik a Moderna vakcinája a delta variánssal szemben, ám van egy bökkenő

MTI/Komka Péter
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 16. - 13:22

Az amerikai biotechnológiai vállalat szerdán közzétette legfrissebb klinikai adatait a vakcináról, amelyekből kiderült, az oltóanyag sokkal effektívebb, mint azt előzetesen gondolták.

A védőoltás mintegy 96 százalékban hatékonynak bizonyult, miközben 87 százalékban effektíven megelőzte a fertőzést. A cég közölte, a CDC nemrégiben készült, kilenc államban több mint 33 000 orvosi esetet vizsgáló tanulmányát is, amely szerint a Moderna vakcina hatékonyabb volt, mint más vakcinák, hiszen 95 százalékos hatékonysággal megelőzte a kórházba kerülést, és 92 százalékos hatékonyságot mutatott Covid-19 általi sürgősségi esetek megelőzésével szemben – írta a Portfolio hírportál.

Kiderült az is, hogy a vakcina szinte az összes súlyos megbetegedést és a Covid-19 előidézte halálesetet megelőz, amit egy lektorált tanulmánnyal is alá tudtak támasztani.

Több mint 26 000 olyan embert vizsgálva, akik legalább egy adag oltóanyagot kaptak, a Moderna 162 esetet talált a klinikai vizsgálatok során 2020 júliusa és augusztusa között beoltott 16 747 fő között, míg a 2020 decembere és 2021 márciusa között beoltott 11 431 főből 88-at, vagyis a fertőzések aránya mintegy 36 százalékkal alacsonyabb volt a közelmúltban beoltottak körében – írták.

Mindkét kategóriában 19 súlyos koronavírusos esetet regisztráltak, ami a védőoltás effektivitásának másik fontos mutatója, és bár számszerű tendencia mutatta a súlyos esetek alacsonyabb arányát a közelmúltban beoltott csoportokban, a Moderna szerint az esetek száma olyan alacsony volt, hogy a tendencia jelentéktelen.

Stephen Hoge, a Moderna elnöke a tanulmány közzététele után tartott előadásában elmondta, hogy ha ezeket az adatokat az Egyesült Államok 66 millió felnőttből álló lakosságára extrapoláljuk, az azt jelenti, hogy további 600 000 esetet okozhat az idei év őszén és telén a “csökkenő immunitás”.