Dollár
419,71 Ft
Euró
419,22 Ft
Font
481,60 Ft
Bitcoin
20,303 $

Hatalmasra nőtt a brit királyi család vagyona

London, 2022. február 4. A londoni királyi rezidencia, a Buckingham-palota épülete 2022. február 4-én. A 95 éves II. Erzsébet brit királynõ platinajubileumát, vagyis trónra lépésének 70. évfordulóját február 6-án ünneplik Nagy-Britanniában. II. Erzsébet a negyvenedik uralkodó az angol trónon azóta, hogy azt Hódító Vilmos 1066-ban megszerezte. A brit uralkodó jelenleg a világ leghosszabb ideje hivatalban lévõ államfõje. MTI/EPA/Vickie Flores

Bense Róbert

2022. szeptember 19. - 05:11

Legalább 23 milliárd dollárról van szó.

Az elmúlt évtizedben a királyi család vagyona – amely épületeket, földet, ásványkincs-jogokat, műkincseket és egyéb javakat foglal magában – gyorsabban nőtt, mint eddig valaha.

Soron kívül Brit külügyminiszter: addig fogjuk támogatni Ukrajnát, amíg meg nem nyeri a háborút

Mindössze 10 év alatt a monarchia legnagyobb intézményeinek – a koronabirtokoknak, valamint a Lancaster és Cornwall hercegségeknek – a vagyona gyakorlatilag megduplázódott – derítette ki a Sunday Times of London.

A királyi család birtokában van a brit partvidék több száz mérföldnyi területe is. Az ascoti lóversenypálya, az ovális krikettpálya és London leghíresebb privát tagsági klubjai közül sokan szintén királyi tulajdonban vannak – írja a New York Post.

Csak a hatalmas ingatlanportfólió, amely Angliában, Walesben, Észak-Írországban és Skóciában található földeket és épületeket foglal magában, mintegy 18 milliárd dollárt ér. A koronabirtokból származó nyereséget ugyanakkor a kincstárba forgatják vissza, amelynek egy bizonyos százalékát uralkodói juttatásként kap meg a királyi család.

Mint kiderült, III. Károly édesanyja halálával megörökölte a Lancaster Hercegséget – az uralkodó 14. század óta birtokában lévő, 45 092 hektárnyi földet Cheshire, Lancashire, Yorkshire, Lincolnshire, Derbyshire, Staffordshire és Dél-Wales területén.

Bár a Buckingham-palota és más királyi paloták vagyonkezelői tulajdonban vannak, a norfolki Sandringham-birtok, valamint a Balmoral kastély – ahol II. Erzsébet elhunyt – a királynő tulajdonában volt, és valószínűleg Károlyra száll. A teljes örökségről azonban vélhetően sosem adnak közre pontos adatot. Egy 1820-as bírósági döntés értelmében ugyanis az uralkodói végrendeleteket nem hozzák nyilvánosságra.