Hat tény az Eiffel-toronyról, amiről eddig talán még nem hallottál

TÉMÁK:
#Építészet
Cool
not image

Nagy Noel

Szerkesztő
TÉMÁK

Az Eiffel-torony napjaink egyik leglátványosabb építménye, amit évente több millió turista keres fel, ám ennek ellenére is vannak olyan információk, amik nem feltétlenül jutottak még el az emberek többségéhez. Soron kívül Esztergomi robbantás: szlovák bombát használt az elkövető a TEK ellen Az alábbiakban felsorolunk hat érdekességet, amikről eddig talán még te sem hallottál: Statika Az […]

Az Eiffel-torony napjaink egyik leglátványosabb építménye, amit évente több millió turista keres fel, ám ennek ellenére is vannak olyan információk, amik nem feltétlenül jutottak még el az emberek többségéhez.

Soron kívül Esztergomi robbantás: szlovák bombát használt az elkövető a TEK ellen

Az alábbiakban felsorolunk hat érdekességet, amikről eddig talán még te sem hallottál:

Statika

Az Eiffel-torony földszintjén négy görbe oszlop befelé dől 54 fokos szögben. Ahogy az oszlopok emelkednek, úgy csökken a dőlés szöge is. A torony tetején az oszlopok már majdnem teljesen függőlegesek, vagyis 0 fokos szöget zárnak be, a francia építész, Gustave Eiffel ugyanis úgy számolta, hogy az 54 fokos szög minimalizálja majd a széllel szembeni ellenállást.

Néhány korabeli interjúban Eiffel el is mondta, hogy a torony formája a szél erejének köszönhető, jegyezte meg Patrick Weidman nyugdíjazott mérnök a Colorado Boulder Egyetemről. Weidman és egyik kollegája kielemezte a torony formáját, plusz az eredeti tervrajzokat is áttekintették, végül pedig arra jutottak, hogy a matematikában is ismert exponencialitás az, ami a legjobban meghatározza a torony formáját.

Rangsor

Két évbe, két hónapba és öt napba tellett, mire a tornyot megépítették. Az 1889-es átadása után 41 éven át a világ legnagyobb épületeként tartották számon, ám 1930-ban a New York-i Chrysler Building átvette tőle ezt a címet, ugyanakkor 1973-ig így is Franciaország legnagyobb épülete maradt.

Elemek

A torony körülbelül 10 100 tonnás súllyal és 1665 lépcsővel rendelkezik. 18 000 alkatrészből rakták össze, amit nem kevesebb, mint 2.5 millió szegecs tart egyben. Hogy elkerüljék a rozsdásodást, hét évente körülbelül 60 tonnányi anyaggal festik újra, amely folyamat véghezviteléhez nagyjából 18 hónap és 1500 ecset szükséges

Magasság

A hőtágulás következtében a fémszerkezetű torony a melegebb időszakokban kitágul, míg a hidegebb időszakokban összemegy. Akár 15 centiméternyi különbség is lehet a torony magasságában a hőmérséklettől függően, emellett pedig a szél is komoly kilengést tud okozni a torony tetejének, szám szerint 7 centiméteres dőlés figyelhető meg.

Népszerűség

Durván 250 millió ember látogatta meg az Eiffel-tornyot azóta, hogy megnyitotta kapuit. Az internetnek hála az alábbi linken angol és francia nyelven mi is tehetünk egy virtuális túrát Párizs gyöngyszemében.

Lift

Már egy hónappal a megnyitása után volt működő lift a toronyban, mindez pedig egy igazán jelentős dolog, ha a torony kesze-kusza formáját vesszük alapul. Külön érdekesség, hogy a toronyban a mai napig megtalálható a két eredeti lift. A liftekben egyébként a turisták évente nagyjából 2.5 világkörüli útnyi távolságot tesznek meg, több mint 103 000 kilométert.

Kapcsolódó hír:

https://liner.hu/hamarosan-ujranyit-parizs-legismertebb-nevezetessege/