Legfeljebb fél évig véd a harmadik oltás, szakértők szerint ez nem is olyan nagy gond

Fotó: A német-amerikai fejlesztésû Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyaggal, a Comirnaty-vakcinával töltött fecskendõk a gyõri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház oltópontján 2022. január 19-én. MTI/Krizsán Csaba

Czinder Tímea

2022. január 20. - 20:34

A vakcinák okozta védelem csökkenése természetes folyamat, az immunrendszer működésének következménye, de talán nem is olyan sokáig kell már aggódnunk emiatt.

Mint az ismeretes, a koronavírus omikron változatával szemben már nem nyújt megfelelő védelmet a korábban felvett két oltás, hanem úgynevezett „emlékeztető” dózist kell felvennie a lakosságnak. A kutatók arra keresték a választ, mennyi ideig véd a harmadik adag oltóanyag az új vírusváltozat veszélyei ellen.

A védettség nem bizonyul hosszúéletűnek, az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Ügynökségének (UKHSA) becslései szerint ugyanis mindössze hat hónapig hatásos a vakcina, és az idő múlásával a hatékonysága is folyamatosan gyengül. Az első két hétben még 70 százalékkal csökkenti a kockázatot, ezt követően 50 százalékra, majd ez alá csökken.

Egy másik elemzés is hasonló eredményre jutott, ennek alapján a harmadik oltás után 4 hónappal már csak 40 százalékos védelmet nyújt a harmadik oltás. A fertőzés súlyos formája elleni védelem azonban már robosztusabbnak bizonyult – számolt be a Science Times.

A Torontói Egyetem immunológusa elmondta, az oltások hatékonysága a SARS-CoV-2 elleni antitestek szintjétől függ. Ezek az antitestek bármilyen oltóanyag esetén először emelkednek, majd idővel csökkennek, ugyanakkor még mindig nyújtanak némi védelmet a fertőzéssel szemben.

A Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) szerint a beoltottak így is jóval nagyobb biztonságban vannak az oltatlanokhoz képest, akiknek 11,3-szor nagyobb az esélyük rá, hogy a járvány következtében meghalnak. Az, hogy a vakcinák hatása idővel csökken, az immunrendszer működéséből következik.

Mindezek alapján a szakértők azt feltételezik, a járvány idővel olyan betegséggé alakul, amely az influenzához hasonlóan velünk marad, és a természetes és oltással szerzett immunitás elegendő a leküzdéséhez. A vakcinák hatékonyságának csökkenése hosszú távon talán nem is olyan nagy gond; arra figyelmeztetnek azonban, a világ még nem tart azon a ponton.