Szakértők szerint indokolt lehet egy harmadik, más típusú oltás beadása a kínai vakcina után

Fotó: 2021. április 26. Novák Zita diplomás ápolónő oltáshoz előkészíti a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinát a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. április 26-án. MTI/Vajda János
not image

Kornis Vivien

2021. június 3. - 10:29

Több virológus jó megoldásnak látja, hogy azok, akiket kínai fejlesztésű koronavírus elleni vakcinával oltottak be, és annak hatására nem elégséges mennyiségű antitest alakult ki a szervezetükben, egy harmadik, más típusú védőoltást is kapjanak.

Boldogkői Zsolt az ATV Híradójának elmondta, hogy attól, hogy valakinek a szervezetében alacsony antitest-szintet mutat ki a teszt, még lehet, hogy kialakult a megfelelő védettség, ám az is lehetséges, hogy valóban nem védett az illető. 

“Ez általában a kínai vakcinánál jön elő, hogy az idősebbek esetében nem keletkezik megfelelő immunválasz a köpenyfehérjékkel szemben. Hozzáteszem: a többi vakcinánál is van ilyen jelenség, csak nem ilyen arányban” – idézte a szakértőt az atv.hu. 

Rusvai Miklós szerint a Sinopharm oltóanyaga egy jó vakcina, és az oltottak többségénél hatásos, ugyanakkor azokkal, akiknél mégsem alakult ki a védettség, foglalkoznia kellene a kormánynak még az esetleges őszi, 4. hullám előtt. A szakember szerint ilyen esetekben célszerű egy más típusú oltóanyaggal egy harmadik oltást is beadni. 

A csatorna megkereste a szaktárcát, hogy megtudja, tervezi-e a kormány felajánlani a nem megfelelő védettséggel rendelkező Sinopharm-oltottaknak a harmadik, más típusú oltóanyagot, de erre nem válaszoltak. 

Cserébe a Koronavírus Sajtóközpont a Híradónak elmondta, hogy “a baloldal oltásellenes kampányának kezdettől része a keleti vakcinák elleni hangolás. A Sinopharm hatásos, ugyanakkor a sejtes immunválasz kimutatására alkalmatlan az antitestvizsgálat.”