Dollár
392,08 Ft
Euró
405,80 Ft
Font
469,75 Ft
Bitcoin
16,986 $

Hangsebességgel, mindenféle zaj nélkül suhan el fejünk felett a NASA új repülőgépe

NASA
not image

Kulcsár Péter

2021. augusztus 13. - 03:10

A Lockheed Martin repülőgépgyártó kaliforniai bázisán megkezdték a NASA szuperszonikus gépének összeszerelését, ami csendesen lépheti át a hangsebesség határát.

2003 óta nincs használatban szuperszonikus repülőgép az utasszállításban, ugyanis a Concorde-dal kapcsolatos balesetek következtében felfüggesztették az alkalmazásukat.

A NASA nemrégiben egy time-lapse videót tett közzé hivatalos YouTube-csatornáján, amelyen az X-59 nevű prototípust láthatjuk, amint éppen a mérnökök szorgoskodnak azon, hogy minden egyes alkatrész a megfelelő helyére kerüljön.

A repülőgép minden bizonnyal teljesen zajmentesen közlekedhet, mindeközben átlépheti a hangsebességet, köszönhetően annak a Quiet Supersonic Technology nevezetű eljárásnak, ami rendkívül kifinomulttá teszi a szerkezetet.

A prototípust a Lockheed Martin kaliforniai telephelyén készítették el, az előzetes tervek szerint 1 062 km/h-ás végsebesség elérésére lesz képes anélkül, hogy bármiféle neszt is kiadna magából a meghajtóegység.

A NASA-nál abban bíznak, hogy a jövőben feloldják a szuperszonikus repülőgépekhez kapcsolódó szabályozásokat az Egyesült Államokban, és ismét közlekedhetnek majd a levegőben az ultragyors utasszállítók.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.