Dollár
392,71 Ft
Euró
406,85 Ft
Font
471,67 Ft
Bitcoin
16,899 $

A Hamász Izraelnek: újabb háború lesz, ha nem lesz vége Palesztina megszállásának

Fotó: MTI/EPA/Mohamed Szaber
not image

Borbély Fanni

2021. október 21. - 10:46

Dr. Ghazi Hamad, a Hamász egyik magas rangú tisztségviselője a Sky Newsnak nyilatkozva kijelentette, hogy a harcot “minden eszközzel” folytatni fogják, amíg Palesztina független állammá nem válik.

A Hamász figyelmeztette Izraelt, hogy egy újabb háború elkerülhetetlen, hacsak nem szűnik meg Palesztina megszállása és nem oldódik meg a Gázai övezetben kialakult súlyos humanitárius válság.

Soron kívül A Bizottság támogatja, hogy Magyarország megkapja a helyreállítási alap pénzeit

Az egyiptomi közvetítői tárgyalások befejezése óta adott első interjújában a Hamász egyik magas rangú tisztviselője kizárólag a Sky Newsnak nyilatkozva azt mondta, hogy a harc “minden eszközzel” folytatódni fog, amíg nem jön létre egy független palesztin állam.

“Legyőzhetjük Izraelt, célba vehetjük Izraelt, már sokszor célba vettük. Izrael ellopta a földemet. Mi vagyunk az áldozatok. Meg kell érteniük, mi vagyunk a megszállás áldozatai. Nem bízunk Izraelben. Nem hisszük, hogy Izraelt érdekli a béke”

– mondta Dr. Ghazi Hamad.

Dr. Hamad azt is elmondta, hogy nem hajlandó elismerni Izrael államot, és nem zárta ki egy újabb konfliktus lehetőségét sem:

“Minden nyitott. A Hamász próbálja elkerülni a háborúkat, mi próbáljuk megvédeni a népünket, próbálunk jó életet biztosítani az embereknek itt, de a megszállás állandóan a szemem előtt van”

– mondta.

Az elmúlt napokban a Hamász magas rangú vezetése a szomszédos Egyiptomban tartózkodott, ahol hosszabb tűzszünetről tárgyaltak Izraellel. A tárgyalások megrekedtek a fogolycsere részletei miatt – a Hamász több száz palesztin szabadon bocsátását követeli két élő izraeli és két halott katona holttestéért cserébe.

Izrael és Gáza 2006 óta négy háborút vívott egymással. A legutóbbi, májusi tizenegy napos konfliktus után, amelyben legalább 243 ember halt meg Gázában és 12 Izraelben, mindkét fél újraszerveződik – közülük több mint százan nők és gyerekek voltak, két ember kivételével mind palesztinok.

“Oké, megölhetnek minket, jöhetnek és lerombolhatnak mindent, de ugyanakkor Izrael soha nem fogja látni a stabilitást, ha a palesztinok sem látnak stabilitást és biztonságot”

– mondta Dr. Hamad a Sky Newsnak.

Izrael a Hamászt vádolja az erőszak szításáért, amiért rakétákat lő Dél-Izraelre, és azt állítja, hogy csak önvédelemből csap vissza. Dr. Hamad fenyegetései Izrael felé aláássák a közelmúltban – különösen a palesztin médiában – megjelent optimizmust, miszerint a két fél között megállapodás születhet a tűzszünet meghosszabbításáról.

Az izraeli kormánykoalíció törékeny, és Naftali Bennett miniszterelnök tudja, hogy a fogolycsere miatt heves bírálatokat fog kapni. Úgy gondolják, hogy az izraeli kormány időt akar nyerni, hogy az állami költségvetés elegendő támogatást kapjon ahhoz, hogy a jövő hónapban átmenjen a Knesseten (Izrael egykamarás törvényhozó testülete és képviselőháza).

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.