Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
362,84 Ft
Euró
393,40 Ft
Font
467,66 Ft
Bitcoin
64,251 $

Halvaszületést okozhat a koronavírus-fertőzés

Kutatók azt vizsgálják, lehetett-e kapcsolat az írországi halva született csecsemők esete és a covid-fertőzés édesanyákra mért hatása között.

...svg content...Fotó: Unsplash
Egészség/Életmód
Author image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az ír egészségügyi hatóságok négy halvaszületés kapcsán vizsgálódnak, ugyanis ki szeretnék deríteni, okozhatta-e közvetlenül a magzatok elhalálozását a Covid19 fertőzés.

Az Euronews tudósítása szerint a vizsgálatok eddigi eredményei alapján a csecsemők méhlepény gyulladásos állapota miatt veszítették életüket. Ronan Glynn ír tisztifőorvos elmondta, még semmi sem biztos, további vizsgálatokat kell végrehajtaniuk, hogy megerősítsék, valóban a koronavírus felelős-e a tragédiákért. Soron kívül Kiderült, mely egyetemre volt a legnehezebb bekerülni

A covid-fertőzés következtében fellépő méhlepénygyulladás aggasztó jelenség, azonban ritka állapot, melyet azoknál a terhes nőknél figyeltek meg, akiknél halvaszülés a kórokozónak való kitettség után történik meg.

Glynn hozzátette, nemzetközi szinten és Írországban sem gyakori a jelenség, bár nőgyógyászok szerint odafigyelést igényelnek az incidensek, hiszen korai diagnózis esetén gyógyszeres terápiával megakadályozható a magzatok halála.

„A koronavíruson áteső terhes nők túlnyomó többségének enyhe tünetei vannak, amelyeknek nincsenek kedvezőtlen következményei. Az Egyesült Királyság nyilvántartásai nem mutatták ki a halvaszületés gyakoribb előfordulását” – mondta a szakember.

Glynn hangsúlyozta, a világszerte zajló vakcinációs kampánynak köszönhetően az oltóanyagok térnyerésével párhuzamban visszaszoríthatják a fertőzés intenzív terjedését, melyből az állapotos nők egyaránt profitálni tudnak majd.

Szlovákia válaszlépésekkel fenyegette meg Ukrajnát az olajszállítás blokkolása miatt

A szlovák vezetés élesen bírálta Ukrajnát az orosz Lukoil olajszállításainak blokkolása miatt, válaszlépéseket helyezve kilátásba.

Karácsony Gergely több mint 10 millió forintos jutalmat adott egy MÁV-os vezetőnek

Igen komoly összegek kerültek kiosztásra Karácsony Gergely által, noha Budapest kasszája finoman szólva sem áll jól.