Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
358,80 Ft
Euró
390,74 Ft
Font
464,18 Ft
Bitcoin
63,952 $

Nem a pilóta hibájából zuhant le a Leicester City tulajdonosát is szállító helikopter

A most közzétett vizsgálati anyag szerint a tragikus kimenetelű baleset egyértelműen mechanikus hiba miatt következett be.

...svg content...Fotó: Futballszurkolók a Leicester City labdarúgóklub King Power nevû stadionjánál rögtönzött emlékhelyen a közép-angliai Leicesterben 2018. október 28-án. Az elõzõ este lezuhant és kigyulladt a klub tulajdonosának, Vichai Srivaddhanaprabhának a helyszínrõl távozó helikoptere az angol elsõ osztályban játszó Leicester City és West Ham csapatok mérkõzését követõen. Egyelõre nem világos, hogy a thaiföldi üzletember is a helikopteren tartózkodott-e. MTI/EPA/Tim Keeton
Európa

Szabó Kata

Szerkesztő

2018. október 27-én felszállás után nem sokkal a Leicester City stadionja előtt zuhant le a csapat tulajdonosának helikoptere, egészen eddig azonban nem lehetett tudni, hogy pontosan milyen tényezők vezettek a tragédiához.

Mostanra azonban kiderült, hogy az 53 éves Eric Swaffer pilóta nem okolható a történtekért, az ugyanis a farokrotor csapágyának meghibásodása miatt következett be, áll a közzétett jelentésben, amely megemlíti, hogy a pilóta nem sokat tehetett a helyzet javítása érdekében. Soron kívül Lázár János reagált az üdítős betiltós sztorira: „Kamu”

A balesetben életét vesztette a Leicester City tulajdonosa, Vichai Srivaddhanaprabha, két munkatársa, Nusara Suknamai és Kaveporn Punpare, valamint a pilóta és élettársa, Eric Swaffer és Izabela Roza Lechowicz.

A légi baleseteket kivizsgáló részleg (AAIB) végleges jelentése szerint a baleset „elkerülhetetlen” volt, miután több mechanikai meghibásodás is bekövetkezett.

A vizsgálati anyag szerint Swaffer mindent megtett a Leonardo AW169 típusú helikopter irányítása érdekében, ám a farokrotor csapágyának katasztrofális meghibásodása miatt a repülőgép meredeken jobbra fordult.

A repülőgép hangfelvételein hallható, amint a pilóta azt mondja: „Fogalmam sincs, mi történik”, nem sokkal azelőtt, hogy a helikopter a földbe csapódott.

A felügyelők szerint a pilótának sikerült annyira mérsékelnie a becsapódást, hogy az utasok közül négyen is túlélték a földet érést, ám pozíciójuk miatt egyikük sem tudott volna önerőből kijutni a gépből, így a jelentős üzemanyag-szivárgás okozta tűz hírtelen fellobbanása számukra is végzetesnek bizonyult.

Máris megkezdődtek a minimálbér emeléséről szóló egyeztetések - ennyi lehet az emelés mértéke

A Liga Szakszervezetek elnöke szerint a munkáltatók többsége támogatná a 10 százalékos minimálbér-emelést 2025-re.