Halálos gombás fertőzés alakult ki több koronavírusos betegnél is Indiában

Az új koronavírus betegeinek ápolására kialakított szükségkórház az indiai Mumbaiban 2021. április 30-án. MTI/EPA/Divjakant Szolanki
not image

Kolláth Benjámin

2021.május.7 - 21:05

Egy delhi kórház orvosai arra lettek figyelmesek, hogy több gyógyult koronavírusos betegük mukormikózisban, egy gombás fertőzésben szenved, mely vakságot okozhat, de halálos is lehet.

Delhi egy vezető magánkórháza kiadott egy közleményt, miszerint a náluk ápolt betegek egyre nagyobb részénél indít be a koronavírus mukormikózist. A mukormikózis egy gombás fertőzés, mely elsősorban a hosszabb ideje legyengült immunrendszerű betegeket támadja meg, szervátültetésen átesők, vagy tartósan intenzív osztályokon lévő betegek esetében halálos is lehet.

A kórház vezető fül-orr-gégész sebésze az NDTV által szemlézett közleményben elmondta: „Elkezdett növekedni a koronavírus által legyengült szervezetű betegeknél tapasztalt veszélyes gombás fertőzés száma.”

“Az elmúlt két napban hat ilyen esetet találtunk. Ennek a fertőzésnek tavaly magas volt a halálozási rátája, de a túlélők esetében is kialakulhat vakság, egyes esetekben pedig az orr vagy az állkapocs eltávolítására kényszerülünk.”

A kórház fül-orr-gégészeti részlegének elnöke szerint a COVID-19 ellen alkalmazott szteroidok és a tény, hogy sok betegük cukorbeteg, megnöveli a fertőzés esélyét. Általában akkor alakul ki, amikor a betegek már felgyógyultak a koronavírusból.

„A korai olyan tünetek, mint az orrdugulás, a szemek körül és az orcán található duzzanat illetve az orrban lévő fekete duzzanatok azonnal biopszia és gombaellenes kezelés megkezdését teszik szükségessé.”