Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
372,07 Ft
Euró
398,13 Ft
Font
471,99 Ft
Bitcoin
65,490 $

Hatalmas méretű, ritka halat mosott partra a tenger Amerikában

Erről a fajról mindeddig úgy hitték, hogy kizárólag a bolygó déli féltekéjén fordul elő.

...svg content...Fotó: Unsplash / Illusztráció
Észak-Amerika

Koós Alexandra

Szerkesztő

Egy hatalmas méretű, ritka halat mosott partra a tenger Amerikában, Oregon állam északi partjainál, amelyről korábban úgy hitték, hogy kizárólag a bolygó déli féltekéjén fordul elő. Így hát a tudósokat is megdöbbentette az eset, amikor a mintegy 2,5 méteres rejtőzködő holdhal (Mola tecta) hétfőn felbukkant a parton.

Ám a teteme még hetekig ott maradhat, mivel a dögevők nehezen jutnak túl vastag bőrén – írja a 24.hu az AP Newsra hivatkozva. A Mola tecta fajt egyébként csak nemrég, 2017-ben fedezték fel, emiatt egyelőre keveset tudni róluk. A szakértők viszont azt feltételezik, hogy életmódjuk a többi holdhalféléhez hasonló lehet, vagyis főként medúzákkal táplálkoznak.

Illetve leginkább több mint 200 méteres mélységben érzik jól magukat, érhető hát, miért látni őket olyan ritkán. A faj vizsgálata azért is nehézséget okoz, mert sokszor összekeverik a sokkal gyakoribb holdhallal (Mola mola) – jegyzik meg a cikkben. Korábban egyébként azt is megírtuk, hogy a fémfogú vérféreg harapása a legrosszabb rémálmaink közé kívánkozik.

Első ránézésre is félelmetesnek tűnik a 35 centis, keskeny testű, rózsaszínes-pirosas féreg, melynek már csak a harapása kellemetlenebb. A bőr alá mérget fecskendező csúszómászó rendkívül fájdalmas pillanatokat okozhat az embereknek is, s akár tíz napig is eltarthat, mire a kellemetlen tünetek (elszíneződés, hólyagok, gyulladás) elmúlnak.

Míg ebben a cikkben arra tértünk ki, hogy korábban ismeretlen fajt fedeztek fel egy ugandai erdőben a szakértők: beszámolójuk alapján a rejtőzködő állat a talajszinten él, ahol halott levélnek álcázza magát, hogy észrevétlen maradjon. Mint írták, az új faj a Rhampholeon nalubaale vagyis az istennő-törpekaméleon nevet kapta.