Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
368,18 Ft
Euró
394,96 Ft
Font
466,87 Ft
Bitcoin
60,211 $

A fémfogú vérféreg harapása a legrosszabb rémálmaink közé kívánkozik

Akár tíz napig is eltarthat, mire a kellemetlen tünetek elmúlnak.

...svg content...Fotó: unsplash | illusztráció
Tudomány

Bense Róbert

Szerkesztő

Első ránézésre is félelmetesnek tűnik a 35 centis, keskeny testű, rózsaszínes-pirosas féreg, melynek már csak a harapása kellemetlenebb. A bőr alá mérget fecskendező csúszómászó rendkívül fájdalmas pillanatokat okozhat az embereknek is.

Szerencsére viszonylag ritkán történik hasonló eset, ám egy tengeri ökológus egészen pontosan dokumentálta a harapást, akit kutatás közben mart meg a féreg. Habár először nem volt fájdalmasabb, mint egy darázscsípés, napokon belül feldagadt és elszíneződött a bőre, a keletkező hólyagok pedig begyulladtak. Soron kívül Nyomozást indított a rendőrség a Vígszínházban történt baleset ügyében

Hogy a meglehetősen ijesztő reakciót a méreg, egy másodlagos bakteriális fertőzés, vagy esetleg a kettő kombinációja okozta-e, nem volt pontosan világos, mindenesetre több hétig szenvedett tőle az áldozat, mielőtt meggyógyult volna.

A fémfogú vérféreg a Glycera nemzetségbe, azon belül is a polichéta férgek egy csoportjába tartozik. Nevét jellegzetes fogazatáról kapta, amely 10 százalékban rézvegyületből áll, és olyannyira strapabíró, hogy egész élettartama során nem vált fogat – így nagyjából öt évig harapdálhat vele kedvére.

Az apró agyarakra hasonlító szúrófogakat zsákmányszerzésre és a riválisokkal való viaskodásra használják, és egy a szervezetükben található fehérjének köszönhetik a kialakulását – írja az IFL Science.

Hatalmas aszteroida közelíti meg a Földet szombaton

A 2024 MK csillagászati szempontból rendkívül közel, de biztonságos távolságban fog elhaladni.