Hackertámadást indított Észak-Korea a Pfizer szerverei ellen

Phenjan, 2020. november 16. Az észak-koreai állami hírügynökség (KCNA) által közreadott képen Kim Dzsong Un észak-koreai vezetõ beszél a Koreai Munkapárt politikai bizottságának ülésén Phenjanban 2020. november 15-én. A nyilvánosság elõtt 25 nap után újra megjelenõ Kim a koronavírus-fertõzés terjedésének megfékezése érdekében a járványügyi intézkedéseinek szigorítására adott utasítást. MTI/EPA/KCNA
not image

Nagy Noel

2021. február 16. - 10:39

A dél-koreai titkosszolgálatok jelentése szerint Észak-Korea megpróbált betörni az amerikai Pfizer számítógépes rendszereibe, hogy információkat szerezzen a koronavírus-vakcinákról és a vírus gyógyításának különböző technológiáiról.

Észak-Koreában papíron továbbra sem regisztráltak még koronavírus-fertőzöttet, Phenjan nem tett közzé járványügyi adatot. A nemzetközi színtéren nem meglepő módon mindenki erős szkepszissel fogadta, hogy Észak-Korea még mindig járványmentes.

A világ egyik legzártabb diktatúrájának ugyanis Kína a legfőbb kereskedelmi partnere, amely mint ismeretes, a járvány fészke és első epicentruma volt 2019 végén. A két ország azóta lezárta a közös határt, amely súlyos csapást mért be az észak-koreai gazdaságnak.

A határzár és a korábban kivetett szankciók pedig súlyos gazdasági válságot okoztak Phenjannak, amelyet maga Kim Dzsongun sem hagyott szó nélkül. Innentől kezdve számukra is egyértelmű vált: valahogy meg kell oldani a járványhelyzetet.

A dél-koreai titkosszolgálatok, a Nemzeti Hírszerzési Szolgálat pedig arról számolt be, hogy egy erősen illegális módszerhez folyamodtak észak-koreai hackerek. Ha Tae-keung parlamenti képviselő ugyanis arról számolt be, hogy Észak-Korea hackertámadást indított a Pfizer szerverei ellen, és jogosulatlanul próbált információhoz jutni a koronavírus-vakcináról és a gyógymódokról.

Arról egyelőre nincs további információ, hogyan sikerült bejutnia az észak-koreai hackereknek, valamint mennyi értékes adatot sikerült ellopniuk, mindössze annyit tudni, hogy a támadás megtörtént, és jogosulatlanul próbáltak hozzáférni adatokhoz.

A francia AFP hírügynökség megpróbálta felkeresni a cég dél-koreai irodáját ám cikkünk írásának pillanatáig nem kaptak választ – írja a hírügynökség tudósítása kapcsán az Al Arabiya.

A The National pedig a dél-koreai Yonhap hírügynökség alapján erősítette meg az információt, hozzátéve, hogy a parlamenti képviselőt egy zárt ülésen tájékoztatták a hackertámadás tényéről, arról azonban nem tudni, hogy mikor történt a támadás.

A hírportál megjegyzi, erősen kérdésessé vált a hackertámadás következtében, hogy Észak-Korea valóban „Covid-mentes” országnak tekinthető-e. Úgy fogalmaznak, hogy ez látszólag a kétségbeesettség  jele, viszont nem az első alkalom, hogy fontos szerverek ellen támadást indítanak.

Cikkünk frissül…