Hackertámadás érte a világ legnagyobb húsfeldolgozó vállalatát

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. június 2. - 17:48

Ideiglenesen leálltak a munkálatok az Egyesült Államokban és Ausztráliában, miután a brazil JBS céget erőteljes kibertámadás érte.

A Fehér Ház közleménye szerint a JBS észlelte, hogy ransomware-ek kerültek fel szervergépeikre, az azonosítás után pedig kiderítették, valószínűleg orosz kiberbűnözői csoportok állhatnak a támadás mögött.

Andre Nogueira, a cég amerikai leányvállalatának vezetője keddi sajtótájékoztatóján elmondta, informatikus szakembereik gőzerővel dolgoztak az elmúlt 24 órában azon, hogy elhárítsák a meghibásodásokat, és helyrerázzák a számítógépeket.

Mivel az üzemek nagyban függnek a gépektől, ezért egy napra leállították a működésüket, így felfüggesztették többek között a csirkehús, a marhahús és a sertéshús feldolgozási folyamatait, leghamarabb pedig szerda éjszaka állhat minden helyre – adta hírül az Euronews.

Már az FBI is megkezdte a szükséges vizsgálatokat, az előzetes értesüléseik szerint minden bizonnyal Oroszország felől érkezhetett a virtuális attak, ezért felszólították az ország vezetőségét, tisztázzák a helyzetet.

A JBS egyébként világszerte több mint 150 ezer dolgozót foglalkoztat, ezért a 24 órás leállás jelentős hatással lehet a globális ellátói rendszerre is. A ransomware támadások manapság egyre jobban elszaporodtak, a vírusnak köszönhetően a vállalatok képtelenek hozzáférni bizalmas adataikhoz, a zsarolók bizonyos pénzösszegért cserébe adják csak ki azt a kódot, amivel fel lehet oldani a zárlatot.

A Colonial Pipeline múlt hónapban 4,4 millió dollárt fizetett kiberbűnözőknek csak azért, hogy időben folytatódhasson a kőolaj disztribúciója, máskülönben az egész Egyesült Államokban szünetelt volna a benzin és gázolaj értékesítése, hiszen már a pár órás kimaradás is hatalmas káoszt okozott.