Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
359,14 Ft
Euró
391,92 Ft
Font
466,53 Ft
Bitcoin
57,819 $

Hackerek zavarták meg az iráni elnök beszédét a forradalom évfordulóján

Irán államilag szervezett gyűlésekkel ünnepelte szombaton az iráni forradalom 44. évfordulóját, ám kormányellenes hackerek megzavarták az elnök televíziós beszédét.

...svg content...Az iráni elnöki hivatal által közreadott képen Ebrahim Raiszi iráni elnök köszönti az iráni iszlám forradalom gyõzelmének 44. évfordulóját ünneplõket a teheráni Azedi (Szabadság) téren 2023. február 11-én. MTI/EPA/Iráni elnöki hivatal
Közel-Kelet
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A CNN jelentése szerint a szombati eseményen Ebrahim Raisi elnök televíziós beszédet is mondott, noha az iráni keményvonalas kormány napról napra egyre komolyabb kihívásokkal néz szembe a leváltását követelő fiatalok részéről: az elnök beszédében bűnbánatra szólította fel a „megtévesztett ifjúságot”, hogy az iráni legfelsőbb vezető „megkegyelmezhessen” nekik.

Ezt követően közölte, hogy ha így tesznek, úgy „az iráni nép tárt karokkal fogja őket fogadni”. Beszéde azonban érthető módon aligha nyerte el a hónapok óta tüntető fiatalok tetszését, kormányellenes hackerek pedig az interneten több mint egy percre megszakították élőben közvetített beszédét, s a képernyőkön az „Edalate Ali (Ali igazsága)” elnevezésű, Irán-ellenes kormányellenes hackercsoport logója jelent meg. Soron kívül Hőség: folytatódik a vízosztás a vasútállomásokon, pályaudvarokon, autóbusz-állomásokon

Eközben egy felkiáltást lehetett hallani, mely úgy szólt, „halál az iszlám köztársaságra”. Ahogy arról korábban több alkalommal is beszámoltunk, Iránban országos tüntetések vették kezdetüket és nőtték ki magukat, miután szeptemberben az erkölcsrendészet őrizetében életét vesztette egy 22 éves fiatal lány.

Az iráni biztonsági erők példátlan brutalitással válaszoltak a tüntetésekre, s talán az 1979-es forradalom óta nem lehetett látni ilyen mértékű megmozdulásokat az országban. Az iráni biztonsági erők a tüntetések tavalyi kezdete óta 528 tüntetőt öltek meg, köztük 71 kiskorút. Becslések szerint legkevesebb 19 763 tüntetőt tartóztattak le.

Gyurcsány Ferenc megint Orbán Viktort támadja, de hol van Magyar Péter?

Visszatért a régi sémához Gyurcsány Ferenc, ami korábban sem működött, és most sem tűnik úgy, hogy ez jó taktika a részéről.

Óriási dulakodás tört ki a Yankees-Orioles baseballmeccsen (videó)

Ritkán látni hasonló képsorokat, amik azután alakultak ki, hogy fejbe találta a labda az egyik játékost, aki rögtön összeset.