Clouds
21 Budapest
Dollár
358,27 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
443,92 Ft
Bitcoin
23,294 $

Mióta itt jártál:

Iráni tüntetések: újabb öt embert ítéltek halálra, 11 főt pedig börtönbüntetésre

Fotó: A 22 éves iráni Mahsza Amini halála miatt tiltakoznak tüntetők Irán isztambuli konzulátusa előtt 2022. október 11-én. MTI/EPA/Sedat Suna
Közel-Kelet
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az iráni igazságügyi minisztérium szóvivője szerint egyelőre a halálos ítéletek nem jogerősek, így valamennyi vádlott fellebbezhet.

A jelentések szerint Iránban újabb öt embert ítéltek halálra, további 11 vádlottal, köztük három gyermekkel és egy nővel szemben pedig hosszú börtönbüntetést szabtak ki Ruhollah Adzsamian, a Bassidzs milícia egyik tagjának megölése miatt.

Soron kívül Érdemes lesz felnézni a Netflixre februárban: íme a havi premierek listája

Maszúd Szetajeshi, az iráni igazságügyi minisztérium szóvivője egy keddi sajtótájékoztatón arról nyilatkozott, miszerint egyelőre a halálos ítéletek nem jogerősek, így valamennyi vádlott fellebbezhet – írta az RFI.

Az ügyészek szerint a 27 éves Adzsamiant meztelenre vetkőztette, többször bántalmazta, majd meggyilkolta a gyászolók egy csoportja, akik egy korábban meghalt tüntető, Hadis Nadzsafi emléke előtt rótták le tiszteletüket.

Az iráni főügyész, Mohammad Dzsafar Montazeri pedig meglepő kijelentést tett, amikor közölte, hogy az ország öltözködési szabályait felügyelő erkölcsrendészetet felszámolták, bár a megjegyzéseit eddig nem követte hivatalos bejelentés.

A szeptemberben kirobbant tüntetések óta rengetegen vonultak utcára, hogy kifejezzék elégedetlenségüket a számtalan igazságtalanság után, köztük a 22 éves kurd nő, Mahsa Amini halála miatt, aki azután vesztette életét, hogy az iráni erkölcsrendészek brutálisan bántalmazták.