Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
353,87 Ft
Euró
384,03 Ft
Font
450,78 Ft
Bitcoin
69,145 $

Gyulladáscsökkentő hatással bír a rendszeres testmozgás

Kutatók bebizonyították, hogy jótékony hatással van a bélflórára, illetve az immunrendszerre, ha gyakran sportolunk.

...svg content...Twenty20
Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Tudósok legújabb kutatásai alapján olyan anyagok termelődnek a szervezetben mozgás közben, amelyek főként marihuánát tartalmazó cigaretták elfüstölése után gyülemlenek fel, ezek pedig azon túl, hogy eufóriát idéznek elő, gyulladáscsökkentőként is funkcionálnak.

Az úgynevezett endokannabinoid rendszert még az 1990-es években fedezték fel az agy és a marihuána hatóanyagának számító THC összefüggéseinek részletes vizsgálata során. A Nottinghami Egyetem tudósai éppen ezt a mechanizmust figyelték meg közelebbről, mégpedig célzottan a krónikus gyulladásra és a rendszeres sportolásra összpontosítva.

A szakemberek 78 artritisszel küzdő önkéntest napi 15 percig tartó izomnyújtási gyakorlatok elvégzésére utasítottak, miközben egy kontrollcsoportot is felállítottak, akik lényegében semmit sem csináltak.

A rendszeres testmozgást végző csoportnál kimutatták, hogy jelentősen redukálódott a fájdalomérzet, nem mellesleg az emésztőrendszerük is jóval egészségesebbnek bizonyult, sportolás közben ugyanis feljavult a vérkeringésük, ami jót tett az alsó traktusokban élő mikroorganizmusoknak is.

Ugyanezt a hatást THC-vel is el lehet érni, ugyanakkor fontos kiemelni, hogy egyrészt a marihuána fogyasztása nem minden országban legális, másrészt mellékhatásokkal járhat a füstölés, ezért nem mindig ajánlják orvosok sem, bár jó látni, hogy van ráció azokban a tanulmányokban is, amelyek e szer hatékonyságáról és betegségmegelőző képességéről szólnak.

Xavi megerősítette, a Barcelona elnöke rúgta ki őt, de vissza akar térni

Xavi nem kertelt, és elárulta, hogy Laporta, a Barcelona elnöke rúgta ki őt, de továbbra is a Barca szurkolója marad.