Súlyos emésztőrendszeri problémákat idézhet elő a koronavírus

MTI/Vasvári Tamás
not image

Kulcsár Péter

2021.május.5 - 03:30

Habár a klasszikus, légzéssel kapcsolatos tünetekről esik szó leggyakrabban, amikor a koronavírus-fertőzésről beszélünk, egyre többször figyelnek meg orvosok emésztőrendszeri panaszokat is a betegeknél.

A Sars-CoV-2 vírus az ACE-2 receptorokhoz kapcsolódva fejti ki negatív hatását, károsítva a szerveket és a nyálkahártyát. Mivel ez a receptor a tápcsatornában is megtalálható, ezért a gyomrot és a béltraktust szintén érintheti, valamint a májban és az epeutakban lévő hámsejteket is megbolygathatja.

Az Index hírportálnak adott interjújában Sike Róbert, az Affidea Gasztroenterológiai Központ gasztroenterológus főorvosa elmondta, fontos lenne az igazolt covid-fertőzöttek vécéhasználati szokásaira és a rendszeres fertőtlenítésre jobban odafigyelni, közvetlenül felépülést követően is.

Mivel a gyógyultnak minősített koronavírus-betegek anális tesztjei során még 16 nappal a tünetek enyhülése után is kimutatható a kórokozó a székletből, ezért még heteken keresztül fertőzhetnek.

A főorvos figyelmeztetett, a koronavírusos pácienseknél a közhiedelemmel ellentétben gyakoriak az emésztéses panaszok is, úgymint az émelygés, hányinger, hasmenés, hasi görcsök, bélvérzés. Minden ötödik betegnél kizárólag emésztőrendszeri problémák jelentkeznek izoláltan, szag- és ízlésvesztés kombinációjával.

A tipikus felső légúti tüneteket produkáló fertőzöttek 40-50 százalékánál viszont a betegség az emésztőrendszert is érinti, és ezek sokkal gyakoribbak és komolyabbak a súlyos, kórházban ápolt Covid-betegeknél. Sokszor már csak boncoláskor derül ki, hogy például bélvérzése is volt a vírus következtében elhunyt páciensnek – tette hozzá Sike Róbert.

A szakember úgy gondolja, a vírusfertőzést átvészelő betegeknek a gyógyulás utáni 4-6 héten belül érdemes gasztroenterológushoz fordulni, aki egy ultrahangos vizsgálattal és részletes laborvizsgálattal ellenőrzi a máj állapotát és gyógyulását.