Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
368,91 Ft
Euró
392,84 Ft
Font
459,34 Ft
Bitcoin
66,762 $

Gyorshajtás: drasztikusan emelkedett a bírságok összege, ez áll a háttérben

Jelentősen nőtt a gyorshajtókra kiszabott bírságok száma 2023-ban.

Fotó: Unsplash
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) adatai alapján tavaly 701 169 esetben szabtak ki közigazgatási bírságot az objektív felelősség hatálya alá tartozó, megengedett legnagyobb sebesség túllépése szabályszegés elkövetése miatt. Ám ez csak a fotók alapján kiküldött bírságcsekkek száma, az igazán jelentős emelkedést a bemért, majd a helyszínen egyből megbüntetett gyorshajtóknál látni. Az ORFK szerint ugyanis „a megállításos módszerrel végzett sebesség-ellenőrzés során a közúti közlekedésről szóló törvény alapján összesen 42 595 esetben szabtak ki közigazgatási bírságot”.

„Ezen túl 71 931 alkalommal szabtak ki gyorshajtás miatt helyszíni bírságot” a rendőrök – tudatta a vezess.hu a rendőrségtől kapott adatokra hivatkozva. Mint írják, darabra soha ennyi büntetést nem kaptak még a gyorshajtók egy év alatt, ebből következően a teljes bírságösszeg is magasabb minden korábbinál. Összesen 26 215 811 000 forintnyi közigazgatási bírságot szabott ki a rendőrség 2023-ban az objektív felelősséges gyorshajtás miatt – emelik ki a cikkben. A múlt évi számok rendkívül jelentős emelkedést mutatnak a 2022-es statisztikákhoz képest.

Egészen pontosan 20%-kal emelkedett a bírságszám az objektív felelősségnél, és közel 31%-kal magasabb a kiszabott közigazgatási bírság összege 2022-höz viszonyítva. Az éves teljes bírságösszeg emelkedésében nyilvánvalóan benne van, hogy a kormány jelentősen megemelte a gyorshajtás után kiszabható büntetés összegét. Az Országgyűlés július 4-én fogadta el a 2024-es költségvetés megalapozásáról szóló törvényt, amely egyebek mellett módosította a közigazgatási bírságokat – emlékeztet a lap.

A „10 ezer forinttól 300 ezer forintig” szövegrész helyébe a „13 ezer forinttól 390 ezer forintig” szövegrész lépett, ez pedig azzal volt egyenlő, hogy szeptembertől a gyorshajtók akár 390 ezer forintos közigazgatási bírságra is számíthatnak. De a bírságok számának emelkedésének hátterében állhat az is, hogy május 1-től nincs többé a korábbi ráhagyás a traffipaxok által kiírt sebességre. Az évtizedek óta követett gyakorlatának megváltoztatásával tulajdonképpen a hatályos jogszabályok szerint járt el a rendőrség – teszik hozzá.

Korábban azt is megírtuk, hogy a rendőrséget szerdán riasztották egy nem mindennapi és rendkívül veszélyes incidenshez: az autós elfelejtett autópálya-matricát venni, s amikor ez eszébe jutott, sokkoló megoldást választott, amit videón is rögzítettek. Míg ebben a cikkben arról számoltunk be, hogy márciusban eddig már hat veszélyes gyorshajtó autóját kobozták el a hatóságok Ausztriában, ám egyiküknek nagy mázlija volt, visszakapta a sportkocsiját.