Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
368,06 Ft
Euró
395,67 Ft
Font
468,23 Ft
Bitcoin
65,048 $

Új gyógyszer segíthet a „vérrák” elleni harcban

A GSK gyógyszergyártó Blenrep nevű gyógyszere új lehetőséget nyithat az eddig gyógyíthatatlannak bizonyult betegség kezelésében. 

...svg content...Fotó: Unsplash / Illusztráció
Orvostudomány

Koós Alexandra

Szerkesztő

A GSK gyógyszergyártó által fejlesztett Blenrep nevű gyógyszer új reményt kínál a myeloma multiplex, vagyis „vérrák” (a plazmasejtek daganatos megbetegedése) elleni harcban. Egy friss, késői stádiumú vizsgálat eredményei alapján a gyógyszer közel felére csökkenti a betegség előrehaladásának vagy halálának kockázatát a jelenlegi standard kezelésekhez képest.

A vizsgálat során 302 olyan beteget követtek nyomon, akiknél a myeloma multiplex visszatért vagy nehezen kezelhető volt. Azoknál a pácienseknél, akik Blenrepet kaptak együtt a szteroidos kezeléssel, egy év elteltével 71%-uknál nem romlott tovább a betegség állapota – írja a Portfolio a Reuters cikke alapján. Hesham Abdullah, a GSK onkológiai vezetője azt mondta: Soron kívül Gyorsabbá és egyszerűbbé válik a C-kategóriás jogosítványok megszerzése

„Nagyon fontosnak tartjuk, hogy olyan gyógyszert tudunk kínálni, mint a Blenrep, amely ambulánsan alkalmazható és könnyen hozzáférhetővé teszi a kezelést”. De fontos kitérni arra is, hogy bár néhány mellékhatás előfordult – például szemmel kapcsolatos problémák – ezek általában visszafordíthatóak voltak és kezelhetőek dózismódosítás révén.

Korábban egyébként arról is beszámoltunk, hogy a kávéfogyasztás is segíthet a Parkinson-kór elleni küzdelemben: egy új tanulmány szerint a kávéfogyasztóknál kisebb volt a Parkinson-kór kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik egyáltalán nem ittak ebből a koffeines italból. Míg egy másik kutatás szerint a tetoválás a nyirokrendszeri rák, vagyis a limfóma egyik kockázati tényezője lehet.

Rossi szerint Gündogan egyértelműen szabálytalan volt, dühös a játékvezetőre

Minden Marco Rossi arcára volt írva, aki szerint a nap leggyengébb teljesítményét a játékvezető nyújtotta.

Gulácsi szerint minimum kétséges volt Németország első gólja

Gulácsi Péter egészen közelről nézhette végig Gündogan lökését, ami végül sokba került, mert a játékvezető nem ítélt szabálytalanságot.